China wordt niet meegeteld, omdat het land de gegevens over de doodstraf als staatsgeheim beschouwd. Volgens experts van de mensenrechtenorganisatie worden er elk jaar nog altijd duizenden mensen terechtgesteld.

Amnesty zet China op nummer één in de wereld wat de doodstraf betreft. De stijging van het aantal terechtstellingen met meer dan 50 procent wordt echter hoofdzakelijk in de hand gewerkt door drie landen: Iran, Pakistan en Saudi-Arabië.

Terreur

Pakistan maakte in december 2014 een einde aan een zesjarig moratorium op de doodstraf, nadat talibanmilities bij een aanval op een school in Peshawar 150 mensen doodden. Vorig jaar werden er meer dan 320 mensen naar het schavot gestuurd. De strijd tegen het terrorisme is echter niet de enige factor die verantwoordelijk is voor de stijging van het aantal executies. Zo staat Iran met zeker 977 terechtstellingen op plaats twee in de top van executerende landen. Het leeuwendeel van de doodvonnissen wordt er geveld voor met drugs gerelateerde misdaden. Ook corruptie, overspel en blasfemie kunnen een reden zijn voor een terdoodveroordeling.

Saudi-Arabië liet in 2015 minstens 158 mensen executeren. De meeste terechtstellingen gebeuren er nog door onthoofding, maar de autoriteiten zetten ook vuurpelotons in en vertonen geëxecuteerde lichamen soms in het openbaar.

Van de grote industrielanden voeren de Verenigde Staten (28, het laagste aantal sinds 1991) en Japan (3) nog de doodstraf uit.

Bij de 25 landen die nog mensen laten terechtstellen, behoren onder meer ook nog India, Egypte, Somalië, Irak, Afghanistan en Noord-Korea.

Minderheid

Ondanks het zwarte jaar 2015 is er ook goed nieuws voor tegenstanders van de doodstraf. De trend richting een doodstrafvrije wereld zet zich door. Vorig jaar schrapten nog eens vier landen de doodstraf volledig uit hun wetgeving: Fiji, Madagaskar, de Democratische Republiek Congo en Suriname. Voor het eerst zijn de landen die de doodstraf hebben afgeschaft, in de meerderheid, aldus Amnesty. Het gaat om 102 landen.

De mensenrechtenorganisatie blijft zich tegen de doodstraf verzetten. "Ze schendt het recht op leven, is een gruwelijke en mensonwaardige straf en bovendien niet efficiënter dan een andere straf", luidt het. "Het is nog nooit aangetoond dat de doodstraf meer afschrikt dan een andere straf en het is geen doeltreffend middel tegen criminaliteit."

(Belga/RR)

China wordt niet meegeteld, omdat het land de gegevens over de doodstraf als staatsgeheim beschouwd. Volgens experts van de mensenrechtenorganisatie worden er elk jaar nog altijd duizenden mensen terechtgesteld.Amnesty zet China op nummer één in de wereld wat de doodstraf betreft. De stijging van het aantal terechtstellingen met meer dan 50 procent wordt echter hoofdzakelijk in de hand gewerkt door drie landen: Iran, Pakistan en Saudi-Arabië. Pakistan maakte in december 2014 een einde aan een zesjarig moratorium op de doodstraf, nadat talibanmilities bij een aanval op een school in Peshawar 150 mensen doodden. Vorig jaar werden er meer dan 320 mensen naar het schavot gestuurd. De strijd tegen het terrorisme is echter niet de enige factor die verantwoordelijk is voor de stijging van het aantal executies. Zo staat Iran met zeker 977 terechtstellingen op plaats twee in de top van executerende landen. Het leeuwendeel van de doodvonnissen wordt er geveld voor met drugs gerelateerde misdaden. Ook corruptie, overspel en blasfemie kunnen een reden zijn voor een terdoodveroordeling. Saudi-Arabië liet in 2015 minstens 158 mensen executeren. De meeste terechtstellingen gebeuren er nog door onthoofding, maar de autoriteiten zetten ook vuurpelotons in en vertonen geëxecuteerde lichamen soms in het openbaar. Van de grote industrielanden voeren de Verenigde Staten (28, het laagste aantal sinds 1991) en Japan (3) nog de doodstraf uit. Bij de 25 landen die nog mensen laten terechtstellen, behoren onder meer ook nog India, Egypte, Somalië, Irak, Afghanistan en Noord-Korea. Ondanks het zwarte jaar 2015 is er ook goed nieuws voor tegenstanders van de doodstraf. De trend richting een doodstrafvrije wereld zet zich door. Vorig jaar schrapten nog eens vier landen de doodstraf volledig uit hun wetgeving: Fiji, Madagaskar, de Democratische Republiek Congo en Suriname. Voor het eerst zijn de landen die de doodstraf hebben afgeschaft, in de meerderheid, aldus Amnesty. Het gaat om 102 landen. De mensenrechtenorganisatie blijft zich tegen de doodstraf verzetten. "Ze schendt het recht op leven, is een gruwelijke en mensonwaardige straf en bovendien niet efficiënter dan een andere straf", luidt het. "Het is nog nooit aangetoond dat de doodstraf meer afschrikt dan een andere straf en het is geen doeltreffend middel tegen criminaliteit."(Belga/RR)