De getuigen beschrijven het onthutsende misbruik en de onmenselijke toestanden in de detentiecentra die worden gerund door de Syrische inlichtingendiensten en in de militaire gevangenis van Saydnaya, in een buitenwijk van Damascus. De meeste overlevenden getuigden dat zij gevangenen hadden zien sterven. Sommigen vertelden dat ze werden vastgehouden in cellen samen met de lichamen van dode gevangenen.

"De catalogus van horrorverhalen in dit rapport schetst een gruwelijk gedetailleerd beeld van de vreselijke wantoestanden die gevangenen als dagelijkse routine moeten ondergaan, vanaf het moment van hun arrestatie en tijdens hun verhoor, tot hun detentie achter de gesloten deuren van de beruchte instellingen van de Syrische inlichtingendiensten. Het is een dodelijke tocht, waarbij gevangenen in elk stadium van hun gevangenschap het risico lopen te sterven", zegt Philip Luther, Amnesty's directeur voor de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika. "Tientallen jaren lang hebben Syrische regeringstroepen foltering gebruikt als middel om hun tegenstanders te verpletteren. Nu wordt foltering toegepast als onderdeel van een systematische en grootschalige aanval op burgers van wie vermoed wordt dat ze tegen de regering zijn, wat resulteert in misdaden tegen de mensheid", aldus Luther, die stelt dat de verantwoordelijken moeten vervolgd en berecht worden.

'Internationale druk nodig'

"De internationale gemeenschap, en vooral Rusland en de Verenigde Staten, die mee hun schouders zetten onder het vredesoverleg over Syrië, moeten deze wantoestanden aan de top van de agenda plaatsen in hun gesprekken met zowel de autoriteiten als de gewapende groepen en erop aandringen dat een einde wordt gemaakt aan het gebruik van foltering en andere misbruiken." Amnesty International vraagt ook dat alle gewetensgevangenen worden vrijgelaten. Alle andere gevangenen moeten vrijkomen of een eerlijk proces krijgen dat beantwoordt aan de internationale rechtscriteria. Daarnaast moeten onafhankelijke waarnemers onmiddellijk en ongehinderd toegang krijgen tot alle detentieplaatsen.

(Belga/RR)

De getuigen beschrijven het onthutsende misbruik en de onmenselijke toestanden in de detentiecentra die worden gerund door de Syrische inlichtingendiensten en in de militaire gevangenis van Saydnaya, in een buitenwijk van Damascus. De meeste overlevenden getuigden dat zij gevangenen hadden zien sterven. Sommigen vertelden dat ze werden vastgehouden in cellen samen met de lichamen van dode gevangenen. "De catalogus van horrorverhalen in dit rapport schetst een gruwelijk gedetailleerd beeld van de vreselijke wantoestanden die gevangenen als dagelijkse routine moeten ondergaan, vanaf het moment van hun arrestatie en tijdens hun verhoor, tot hun detentie achter de gesloten deuren van de beruchte instellingen van de Syrische inlichtingendiensten. Het is een dodelijke tocht, waarbij gevangenen in elk stadium van hun gevangenschap het risico lopen te sterven", zegt Philip Luther, Amnesty's directeur voor de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika. "Tientallen jaren lang hebben Syrische regeringstroepen foltering gebruikt als middel om hun tegenstanders te verpletteren. Nu wordt foltering toegepast als onderdeel van een systematische en grootschalige aanval op burgers van wie vermoed wordt dat ze tegen de regering zijn, wat resulteert in misdaden tegen de mensheid", aldus Luther, die stelt dat de verantwoordelijken moeten vervolgd en berecht worden. "De internationale gemeenschap, en vooral Rusland en de Verenigde Staten, die mee hun schouders zetten onder het vredesoverleg over Syrië, moeten deze wantoestanden aan de top van de agenda plaatsen in hun gesprekken met zowel de autoriteiten als de gewapende groepen en erop aandringen dat een einde wordt gemaakt aan het gebruik van foltering en andere misbruiken." Amnesty International vraagt ook dat alle gewetensgevangenen worden vrijgelaten. Alle andere gevangenen moeten vrijkomen of een eerlijk proces krijgen dat beantwoordt aan de internationale rechtscriteria. Daarnaast moeten onafhankelijke waarnemers onmiddellijk en ongehinderd toegang krijgen tot alle detentieplaatsen.(Belga/RR)