Het stadhuis van Brussel is omgetoverd tot een feestzaal. Enkele honderden Amerikanen volgen er de verkiezingen.

Een groepje expats haalt de champagne boven om de overwinning van president Barack Obama te vieren. De ambassadeur Howard Gutman wordt langs alle kanten omhelsd. Ook hij waagt zich aan de champagne.

Er was een kleine oprisping van feestvreugde. De champagne werd boven gehaald, de doughnuts en de obligate cupcakes werden opgediend maar Amerikanen - en vooral amerikaanse expats en diplomatiek personeel - blijven Amerikanen. beleefd en 'diplomatisch'.

Een enkeling liet zich nog even ontvallen dat 'a donkey is much better than an elephant', maar verder gaat het niet. "door de reacties van sommige collega's weet ik nu wat ze gestemd hebben", zegt een lid van de ambassade.

"Ik ben dolblij dat Obama gewonnen heeft, maar ik hou dat voor mij. Van weinig collega's ken ik hun politieke voorkeur, daar wordt ook niet over gesproken en morgen moeten we verder samenwerken. Ik heb me net even laten gaan maar nu is dat voorbij. Uit respect voor mijn collega's die nu ontgoocheld zijn... Heb je trouwens die cupcakes met die Amerikaanse vlagjes al gezien? Uiteindelijk zijn we allemaal Amerikanen..."

Ook Ivo Daalder, ambassadeur voor de VS missie aan de NATO, reageert opgetogen. "Dit is een goede zaak voor mij, maar vooral voor alle Amerikanen", zegt hij.

Pas nu de uitslag duidelijk is, blijkt hoeveel democraten hier in het stadhuis aanwezig zijn. Een van hen heeft alvast het thuisfront opgebeld. Zijn kinderen van 8 en 11, die in de Brusselse rand naar school gaan, moeten in hun Obama t shirt naar school vandaag.

Opvallend: ook een Amerikaans Joodse delegatie is hier aanwezig. Zij was een van de eerste om Gutman te feliciteren.

De verkiezingen werden ook hier in Brussel ervaren als bijzonder spannend. De gasten dronken de hele nacht koffie.

De populaire Ambassadeur Howard Gutman ontving de gasten. "ik ben hier vandaag voor alle Amerikanen en vooral voor de democratische verkiezingen. Ik kies geen partij, ik ben vandaag niet voor Obama of Romney", voegde hij er meteen aan toe.

Maar het is wel een feit dat Howard, als Obama deze verkiezingen niet won, Belgie moest verlaten. "in een kleine 40 landen is de ambassadeur rechtstreeks door de president aangesteld", zei Howard. "dat is ook zo voor Belgie. Als Obama verloor, dan moest ik over enkele weken al mijn post verlaten."

Er zijn 450 genodigden in het stadhuis.

John, een van de 50.000 stemgerechtigde Amerikanen die in Belgie woont, gaf openlijk toe dat hij Obama steunt. "Het is ook kenmerkend dat, hoe verder je van Amerika woont, hoe liberaler je wordt. Ik ben de enige in mijn hele familie die voor een democraat stemt."

Désirée De Poot in het stadhuis van Brussel

Het stadhuis van Brussel is omgetoverd tot een feestzaal. Enkele honderden Amerikanen volgen er de verkiezingen. Een groepje expats haalt de champagne boven om de overwinning van president Barack Obama te vieren. De ambassadeur Howard Gutman wordt langs alle kanten omhelsd. Ook hij waagt zich aan de champagne. Er was een kleine oprisping van feestvreugde. De champagne werd boven gehaald, de doughnuts en de obligate cupcakes werden opgediend maar Amerikanen - en vooral amerikaanse expats en diplomatiek personeel - blijven Amerikanen. beleefd en 'diplomatisch'. Een enkeling liet zich nog even ontvallen dat 'a donkey is much better than an elephant', maar verder gaat het niet. "door de reacties van sommige collega's weet ik nu wat ze gestemd hebben", zegt een lid van de ambassade. "Ik ben dolblij dat Obama gewonnen heeft, maar ik hou dat voor mij. Van weinig collega's ken ik hun politieke voorkeur, daar wordt ook niet over gesproken en morgen moeten we verder samenwerken. Ik heb me net even laten gaan maar nu is dat voorbij. Uit respect voor mijn collega's die nu ontgoocheld zijn... Heb je trouwens die cupcakes met die Amerikaanse vlagjes al gezien? Uiteindelijk zijn we allemaal Amerikanen..." Ook Ivo Daalder, ambassadeur voor de VS missie aan de NATO, reageert opgetogen. "Dit is een goede zaak voor mij, maar vooral voor alle Amerikanen", zegt hij. Pas nu de uitslag duidelijk is, blijkt hoeveel democraten hier in het stadhuis aanwezig zijn. Een van hen heeft alvast het thuisfront opgebeld. Zijn kinderen van 8 en 11, die in de Brusselse rand naar school gaan, moeten in hun Obama t shirt naar school vandaag. Opvallend: ook een Amerikaans Joodse delegatie is hier aanwezig. Zij was een van de eerste om Gutman te feliciteren. De verkiezingen werden ook hier in Brussel ervaren als bijzonder spannend. De gasten dronken de hele nacht koffie. De populaire Ambassadeur Howard Gutman ontving de gasten. "ik ben hier vandaag voor alle Amerikanen en vooral voor de democratische verkiezingen. Ik kies geen partij, ik ben vandaag niet voor Obama of Romney", voegde hij er meteen aan toe. Maar het is wel een feit dat Howard, als Obama deze verkiezingen niet won, Belgie moest verlaten. "in een kleine 40 landen is de ambassadeur rechtstreeks door de president aangesteld", zei Howard. "dat is ook zo voor Belgie. Als Obama verloor, dan moest ik over enkele weken al mijn post verlaten." Er zijn 450 genodigden in het stadhuis. John, een van de 50.000 stemgerechtigde Amerikanen die in Belgie woont, gaf openlijk toe dat hij Obama steunt. "Het is ook kenmerkend dat, hoe verder je van Amerika woont, hoe liberaler je wordt. Ik ben de enige in mijn hele familie die voor een democraat stemt." Désirée De Poot in het stadhuis van Brussel