Amerikanen luisteren Merkel al meer dan 10 jaar af

Angela Merkel © BELGA

Uit interne documenten van de Amerikaanse geheime dienst NSA blijkt dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel al meer dan 10 jaar wordt bespioneerd.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt al sinds 2002 via haar gsm bespioneerd door de Verenigde Staten. Dat meldt het Duitse magazine Der Spiegel op zijn website. Het blad zegt over een document van de Amerikaanse geheime dienst NSA te beschikken, waaruit blijkt dat het toestel van Merkel al in het oog werd gehouden sinds 2002, dus zelfs nog drie jaar voordat Merkel bondskanselier van Duitsland werd. In 2013 staat haar telefoonnummer nog altijd op de lijst, meldt Der Spiegel nog.

Op welke manier de gsm van Merkel gecontroleerd werd, blijkt niet uit het document. Het is dus niet duidelijk of de NSA haar gesprekken opnam, of dat de geheime dienst enkel bijhield met wie ze contact had.

Barack Obama

Naar aanleiding van de nieuwe spionage-onthullingen had Merkel woensdag nog contact opgenomen met de Amerikaanse president Barack Obama. Volgens Der Spiegel heeft Obama tijdens dat gesprek verzekerd dat hij niet wist dat Merkel werd afgeluisterd. Als hij wel op de hoogte was geweest, dan had hij die activiteiten onmiddellijk laten stopzetten, zo klonk het volgens Der Spiegel.

NSA

Maar het populaire blad Bild am Sonntag trekt dat in twijfel en schrijft dat Obama wel degelijk wist dat Angela Merkel werd afgeluisterd. Keith Alexander, het hoofd van de Amerikaanse geheime dienst, zou hem in 2010 persoonlijk op de hoogte hebben gebracht. “Obama heeft die actie toen niet stopgezet, maar gewoon verder laten lopen”, zo citeert de krant een hooggeplaatste medewerker van de NSA. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content