Amerikaanse vicepresident Harris raadt bevolking Centraal-Amerika af naar VS te vluchten

© Reuters

De Amerikaanse vicepresidente Kamala Harris heeft van haar eerste internationale reis, naar Guatemala, gebruik gemaakt om Guatemalteken die overwegen te vluchten op te roepen dat niet te doen.

‘Kom niet’, zei Harris tijdens een persconferentie met de Guatemalteekse president Alejandro Giammattei. ‘Kom niet. De Verenigde Staten zullen hun wetten blijven toepassen en hun grenzen beveiligen. Als u onze grens bereikt, zal u teruggestuurd worden.’

Harris riep in Guatemala-Stad het land op samen te werken om de oorzaken van clandestiene migratie naar de Verenigde Staten aan te pakken. ‘Het is in ons collectief belang dat we samenwerken daar waar we de mogelijkheid vinden om al lang aanslepende problemen aan te pakken’, zei de Amerikaanse vicepresidente.

Washington wil van Guatemala, maar ook van buurlanden El Salvador en Honduras, dat ze meer actie ondernemen tegen corruptie. Zo zouden de leefomstandigheden van de mensen verbeteren, waardoor ze minder overwegen om te vluchten. De meeste vluchtelingen willen immers hun huis niet verlaten, meent Harris.

Er is daarom nood aan ‘een gevoel van hoop, dat hulp onderweg is’, in een door corona, geweld en armoede zwaar geteisterde regio.

Ze kondigde alvast een gezamenlijke werkgroep aan rond mensensmokkel, een programma dat de economische kansen voor vrouwen moet verhogen en een anticorruptiewerkgroep om Guatemalteekse procureurs op te leiden in de strijd tegen corruptie.

In april bereikte het aantal aan de Mexicaans-Amerikaanse grens tegengehouden vluchtelingen zonder geldige papieren het hoogste niveau in 15 jaar. Van die 178.600 vluchtelingen, onder wie alleenreizende kinderen, was 82 pct afkomstig uti Mexico en de noordelijke driehoek van Centraal-Amerika, gevormd door Guatemala, Honduras en El Salvador. In Guatemala leven 60 pct van de 17 miljoen inwoners in armoede.

Binnen de Biden-regering kreeg Harris het dossier van clandestiene migratie op het bord. Zij moet het Amerikaanse migratiebeleid een menselijker gezicht geven, na de jaren onder Bidens voorganger Donald Trump. Dinsdag reist Harris door naar Mexico, voor een ontmoeting met president Andres Manuel Lopez Obrador.

Partner Content