Amerikaanse troepen bombarderen IS-stellingen in Irak

Irak © Reuters

Amerikaanse troepen bombarderen stellingen van IS in Irak, zo heeft het Pentagon bekendgemaakt.

De VS hebben artillerieposities van de terreurorganisatie Islamitische Staat IS die een bedreiging vormen voor Amerikaans personeel in Erbil in Iraaks Koerdistan gebombardeerd, zo heeft het Pentagon bekendgemaakt.

“Amerikaanse militaire vliegtuigen voeren aanvallen uit tegen de artillerie van IS. De artillerie is gebruikt tegen Koerdische troepen die Erbil verdedigen, in de buurt van Amerikaans personeel”, schreef woordvoerder admiraal John Kirby van het Pentagon op Twitter.

Volgens het Pentagon hebben tegen 12.45 uur Belgische tijd twee F/A-18 gevechtsbommenwerpers lasergeleide bommen van 250 kilo neergelaten op een mobiel artilleriestuk van IS. De vliegtuigen waren opgestegen van het vliegdekschip George H.W. Bush dat reeds in juni de Perzische Golf was binnengevaren.

President Barack Obama had eerder het licht op groen gezet voor luchtaanvallen ter bescherming van Amerikaanse militairen en bedreigde minderheden in het noorden van Irak.

Didier Reynders: ‘Lot van burgerbevolking laat niemand onverschillig’

Minister voor Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) liet weten bezorgd te zijn over de situatie in noorden van Irak. “Het lot van de burgerbevolking laat niemand onverschillig. Een grotere betrokkenheid van de internationale gemeenschap is essentieel, zowel humanitair als op veiligheidsvlak”, klinkt het. De minister steunt daarom alle initiatieven die de burgers beschermen, vooral in de VN-veiligheidsraad of de raad voor de mensenrechten van de VN.

“Met de Europese Unie roept België de Iraakse politieke krachten op om snel een brede regering te vormen die aan de verwachtingen van de bevolking tegemoetkomt. De vorming van die brede regering voor nationale verzoening is de beste manier om een verenigd front te vormen tegen ISIS.”

Cameron verwelkomt beslissing Barack Obama

De Britse premier David Cameron is tevreden dat de Amerikaanse president Barack Obama het licht op groen heeft gezet voor luchtaanvallen tegen militanten van IS (Islamitische Staat) in Irak. Dat heeft hij verklaard. Groot-Brittannië heeft zelf nog geen plannen voor een militaire interventie, aldus Cameron nog.

“Ik verwelkom de beslissing van president Obama om in te gaan op de vraag van de Iraakse overheid om hulp te bieden en om indien nodig luchtaanvallen uit te voeren om zo de Iraakse troepen te helpen in hun strijd tegen de terroristen van IS en om de burgers te bevrijden in Sinjar”, aldus de premier. “Ik ben het volledig eens met de president over het feit dat we de waarden waarin we geloven moeten verdedigen, het recht op vrijheid en waardigheid, wat onze religieuze overtuiging ook mag zijn.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content