Amerikaanse Senaatscommissie: Rusland mengde zich in verkiezingen VS

04/07/18 om 02:05 - Bijgewerkt om 02:05

Bron: Belga

Een belangrijke Senaatscommissie in de VS sluit zich aan bij de bevindingen van de inlichtingendiensten dat Rusland zich in de presidentsverkiezingen van 2016 heeft gemengd om Donald Trump aan de macht te helpen.

Amerikaanse Senaatscommissie: Rusland mengde zich in verkiezingen VS

Mark Warner (L) en Richard Burr © Reuters

Amper een paar dagen voor de top tussen Donald Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin komt de inlichtingencommissie van de Senaat met de publicatie van de bevindingen. Het is een opmerkelijke, boven de partijen staande stellingname. Trump trok al herhaaldelijk de vaststellingen van de inlichtingendiensten in twijfel, die zich sterk maakten dat Rusland zich in de presidentsverkiezingen mengde.

De Republikein Richard Burr verklaarde nu dat de commissie de voorbije zestien maanden de bronnen en analyses onderzocht die aan de basis lagen van het standpunt van de inlichtingendiensten. Volgens hem is er geen reden om aan de conclusies te twijfelen.

De Democraat Mark Warner zei dat de pogingen van Rusland 'grondig en verfijnd' waren. Doel was het vertrouwen van het publiek in het democratische proces te ondergraven, Trump te helpen en zijn Democratische concurrente Hillary Clinton te beschadigen.

Het werk van de inlichtingencommissie van de Senaat staat in schril contrast met dat van haar evenknie in het Huis van Afgevaardigden. Ook die commissie onderzocht de vermoedelijke Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen. Daar liggen Republikeinen en Democraten dikwijls met elkaar overhoop.

Onze partners