De Democraten profiteerden van een debat over Keystone XL, een omstreden project van oliepijpleidingen, om voor eens en voor altijd de discussie over de klimaatverandering te beslechten.

Ze dienden twee niet-bindende resoluties in in de (door Republikeinen gedomineerde) Senaat. De eerste resolutie, over de stelling dat "klimaatverandering reëel is", haalde het met 98 stemmen tegen 1. Maar de tweede Democratische motie, ingediend door de Hawaiaanse Senator Brian Schatz, ging een stuk verder en weet de opwarming aan menselijke activiteiten. Deze keer stemden 49 van 54 Republikeinen tegen, genoeg om de resolutie te doen mislukken.

De meerderheid van de Republikeinen betwist dus nog steeds het (veelvuldige) wetenschappelijke bewijs dat menselijke activiteiten klimaatopwarming veroorzaakt hebben. "Wat een arrogantie om te zeggen dat de mens in staat is om het klimaat te veranderen", zei de voorzitter van de milieucommissie, Jim Inhofe, die het voortouw nam in het verzet. "Het klimaat is gedurende de hele geschiedenis voortdurend veranderd. Kijk naar de archeologische bevindingen (...) De Bijbel praat erover."

Ondanks het verlies verliet Democraat Brian Schatz het parlement met een goed gevoel. "We zien een groep verkozenen ontstaan, binnen de twee partijen, die denken dat de klimaatverandering reëel is, veroorzaakt door de mens, en dat er oplossingen bestaan."

(Belga/MS)

De Democraten profiteerden van een debat over Keystone XL, een omstreden project van oliepijpleidingen, om voor eens en voor altijd de discussie over de klimaatverandering te beslechten. Ze dienden twee niet-bindende resoluties in in de (door Republikeinen gedomineerde) Senaat. De eerste resolutie, over de stelling dat "klimaatverandering reëel is", haalde het met 98 stemmen tegen 1. Maar de tweede Democratische motie, ingediend door de Hawaiaanse Senator Brian Schatz, ging een stuk verder en weet de opwarming aan menselijke activiteiten. Deze keer stemden 49 van 54 Republikeinen tegen, genoeg om de resolutie te doen mislukken. De meerderheid van de Republikeinen betwist dus nog steeds het (veelvuldige) wetenschappelijke bewijs dat menselijke activiteiten klimaatopwarming veroorzaakt hebben. "Wat een arrogantie om te zeggen dat de mens in staat is om het klimaat te veranderen", zei de voorzitter van de milieucommissie, Jim Inhofe, die het voortouw nam in het verzet. "Het klimaat is gedurende de hele geschiedenis voortdurend veranderd. Kijk naar de archeologische bevindingen (...) De Bijbel praat erover." Ondanks het verlies verliet Democraat Brian Schatz het parlement met een goed gevoel. "We zien een groep verkozenen ontstaan, binnen de twee partijen, die denken dat de klimaatverandering reëel is, veroorzaakt door de mens, en dat er oplossingen bestaan."(Belga/MS)