"Yes we can!", riepen jonge militanten vanop de tribunes na afloop van de stemming in de Senaat. In totaal stemden 68 senatoren voor de hervorming, terwijl er slechts 32 tegen waren. Aan de stemming waren maanden getrouwtrek voorafgegaan. De grootste groep bij de naar schatting elf miljoen illegale immigranten wier status in het spel is, komt uit Mexico.

Dubieus

Dat wil nog niet zeggen dat immigratiehervorming een feit is in de VS. Het dossier moet nu naar het Huis van Afgevaardigden. De kans dat het daar alsnog sneuvelt, is aanzienlijk.

John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis, heeft al laten horen dat hij het voorstel alleen ter stemming zal neerleggen als een meerderheid binnen zijn eigen fractie zich erachter schaart. Aangezien die fractie gedomineerd wordt door Tea Party-sympathisanten die niet willen horen van regularisaties, is dat dubieus.

Honderden kilometers lang hek

Concreet maakt de ruim duizend pagina's tellende wettekst die goedgekeurd werd in de Senaat de regularisatie mogelijk van zo'n 11,5 miljoen mensen zonder papieren. Na een overgangsperiode van dertien jaar komt voor hen ook naturalisatie in zicht.

Daarnaast voorziet het plan in de bouw van honderden kilometers nieuwe afsluitingen langs de 3200 kilometer lange grens met Mexico en de progressieve verdubbeling van het aantal agenten om langs die grens te patrouilleren. Streefdoel is een ongezien korps van 38.000 agenten.

Achter de initiële tekst zaten vier Democraten en vier Republikeinen. Uiteindelijk schaarden veertien Republikeinse senatoren zich samen met de verenigde Democraten achter de finale afspraken. Ook president Barack Obama steunt het plan, dat verandering brengt in de Amerikaanse immigratieregels na jarenlange verlamming. (Belga/TV)

"Yes we can!", riepen jonge militanten vanop de tribunes na afloop van de stemming in de Senaat. In totaal stemden 68 senatoren voor de hervorming, terwijl er slechts 32 tegen waren. Aan de stemming waren maanden getrouwtrek voorafgegaan. De grootste groep bij de naar schatting elf miljoen illegale immigranten wier status in het spel is, komt uit Mexico. Dubieus Dat wil nog niet zeggen dat immigratiehervorming een feit is in de VS. Het dossier moet nu naar het Huis van Afgevaardigden. De kans dat het daar alsnog sneuvelt, is aanzienlijk. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis, heeft al laten horen dat hij het voorstel alleen ter stemming zal neerleggen als een meerderheid binnen zijn eigen fractie zich erachter schaart. Aangezien die fractie gedomineerd wordt door Tea Party-sympathisanten die niet willen horen van regularisaties, is dat dubieus. Honderden kilometers lang hek Concreet maakt de ruim duizend pagina's tellende wettekst die goedgekeurd werd in de Senaat de regularisatie mogelijk van zo'n 11,5 miljoen mensen zonder papieren. Na een overgangsperiode van dertien jaar komt voor hen ook naturalisatie in zicht. Daarnaast voorziet het plan in de bouw van honderden kilometers nieuwe afsluitingen langs de 3200 kilometer lange grens met Mexico en de progressieve verdubbeling van het aantal agenten om langs die grens te patrouilleren. Streefdoel is een ongezien korps van 38.000 agenten. Achter de initiële tekst zaten vier Democraten en vier Republikeinen. Uiteindelijk schaarden veertien Republikeinse senatoren zich samen met de verenigde Democraten achter de finale afspraken. Ook president Barack Obama steunt het plan, dat verandering brengt in de Amerikaanse immigratieregels na jarenlange verlamming. (Belga/TV)