Amerikaanse sancties tegen vertrouwelingen Maduro

De Venezolaanse president Nicolas Maduro woont een militaire oefening bij, Turiamo, 3 februari 2019 © REUTERS

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft vrijdag nieuwe sancties afgekondigd tegen vijf Venezolaanse inlichtingen- en andere officieren, die dicht staan bij president Nicolas Maduro. In een persbericht noemt het ministerie Maduro als de ‘onrechtmatige voormalige president’.

De vijf functionarissen ‘blijven democratie en democratische actoren in Venezuela onderdrukken en begaan grootschalige corruptie en fraude tegen het volk van Venezuela’, aldus nog het ministerie.

Het gaat om het hoofd en een commissaris van de inlichtingendienst Sebin, een commandant van de militaire contra-inlichtingendienst, een directeur van een speciale politiedienst en de voorzitter van het staatsoliebedrijf PDVSA. Van hen worden bezittingen en belangen in de Verenigde Staten geblokkeerd.

De Verenigde Staten erkenden oppositieleider Juan Guaido als de interim-president. Tientallen andere landen erkenden hem ook, terwijl Maduro de macht probeert te behouden met de steun van bondgenoten zoals China en Rusland.

Washington kondigde de sancties aan terwijl de VS ook humanitaire hulp naar Venezuela probeert te sturen, ondanks tegenkanting van Maduro. Hij vindt dat de operatie een voorwendsel is voor een Amerikaanse militaire interventie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content