Amerikaanse regering wil immuniteit voor Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman in zaak-Khashoggi

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman in ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden op 16 juli 2022. © Reuters

De Amerikaanse regering heeft een rechtbank gevraagd de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman immuniteit te verlenen. Dat zorgt ervoor dat hij niet vervolgd kan worden in de Verenigde Staten, waar Bin Salman is aangeklaagd voor betrokkenheid bij de moord op de journalist Jamal Khashoggi.

De zaak die in de VS tegen hem loopt, was een laatste poging om de kroonprins aansprakelijk te stellen voor de moord in 2018.

Premier van Saoedi-Arabië

Volgens de regering van president Joe Biden geniet Bin Salman onschendbaarheid omdat hij sinds enkele maanden premier van Saoedi-Arabië is.

De koning van het Midden-Oosterse land, Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed, besloot de kroonprins in september minister-president te maken, een functie die gewoonlijk wordt bekleed door de koning zelf.

Mensenrechtenactivisten zagen dit volgens de Britse krant The Guardian als een truc om verantwoordelijkheid voor de moord op Khashoggi te ontlopen.

Moord op Jamal Khashoggi

Kroonprins Bin Salman wordt in het Westen gelinkt aan de politieke moord op de eerder in de VS werkzame Saoedische journalist Khashoggi. De criticus van het Arabische regime werd ruim vier jaar geleden vermoord in het Saoedisch consulaat in Turkije.

Zelf ontkent de kroonprins iets met de moord te maken te hebben.

Joe Biden

De opdracht van Biden om de kroonprins immuniteit te verlenen, staat haaks op beloftes die de president maakte tijdens zijn verkiezingscampagne. Biden zei destijds over de zaak-Khashoggi dat ‘de kroonprins opdracht tot de moord heeft gegeven’ en dat hij ‘van de Saoedi’s de paria zal maken die ze zijn’.

Deze zomer bezocht Biden Saoedi-Arabië echter, om zich naar eigen zeggen te ‘heroriënteren in de relaties’. Hij ontmoette daar ook Bin Salman.

De civiele zaak die in de VS loopt, en die met de door Biden voorgestelde immuniteit waarschijnlijk geen kans meer maakt, was aangespannen door de verloofde van Khashoggi.

Partner Content