Amerikaanse regering sluit nieuwe licenties voor offshoreboringen niet uit

De regering van Joe Biden sluit volgens mediaberichten nieuwe olie- en gasboringen voor de Amerikaanse kust niet uit. In een plan van het ministerie van Binnenlandse Zaken staan plannen voor boringen in de Golf van Mexico en voor de kust van Alaska. Biden had tijdens zijn campagne nochtans beloofd geen nieuwe vergunningen voor offshoreboringen toe te kennen.

De administratie is wettelijk verplicht om een vijfjarenplan voor te stellen over het toekennen van licenties voor offshoreboringen. Het komt er op een moeilijk moment, nu de administratie druk ondervindt vanwege de hoge gasprijzen, maar ook haar eigen engagementen in de strijd tegen de opwarming van de aarde nastreeft.

In het plan staan verschillende opties: van geen nieuwe offshoreboringen tot het uitgeven van 10 lincenties in de Golf van Mexico – waar de meeste offshoreboringen al plaatsvinden – en één licentie in de Golf van Alaska via veilingen van boorrechten. Het plan verbiedt ook boringen in de openbare wateren voor de Atlantische en Pacifische kust.

Minister van Binnenlandse Zaken Deb Haaland benadrukt in de Washington Post dat het plan nog niet definitief is. Ook verkleint het de gebieden die in aanmerking komen voor het toekennen van licenties, vergeleken met dat van ex-president Donald Trump van 2018.

Verwacht wordt dat het plan op kritiek onthaald zal worden van milieu-activisten. Maar ook betrokken bedrijven staan niet te springen, aangezien er geen plannen op lange termijn, een overheidsbrede aanpak en duidelijke signalen naar de markt in het vijfjarenplan staan.

De VS willen tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen minstens halveren in vergelijking met 2005. Donderdag bracht het Hooggerechtshof het klimaatbeleid van de Biden-administratie een zware slag toe door te oordelen dat het niet aan het Amerikaanse milieuagentschap EPA maar aan de staten toekomt om algemene uitstootregels op te leggen aan kolencentrales.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content