Amerikaanse regering eist ‘niet minder dan 60 jaar cel’ tegen Bradley Manning

© AFP

De Amerikaanse regering heeft ‘niet minder dan 60 jaar gevangenis’ geëist tegen Bradley Manning, de Amerikaanse militair die goed 700.000 geheime documenten lekte aan WikiLeaks.

De Amerikaanse regering heeft “niet minder dan 60 jaar gevangenis” geëist tegen Bradley Manning, de Amerikaanse militair en klokkenluider die goed 700.000 geheime documenten lekte aan WikiLeaks. Militair procureur Joe Morrow heeft rechter Denise Lind gevraagd “een boodschap te sturen naar elke soldaat die van plan is geheime documenten te stelen”, zoals Manning deed van februari 2010 tot september 2011. Hij vroeg ook een boete van 100.000 dollar.

“We moeten ons ervan verzekeren dat we nooit meer zo’n circus krijgen”, aldus de procureur. Hij verwees daarvoor naar het “destructieve” karakter van die lekken. Voor de zitting werd opgeschort, prees Mannings advocaat David Coombs “het humanisme” van zijn “jonge, zeer intelligente, zeker naïeve maar welmenende cliënt”.

De advocaat, die erkende zijn pleidooi voorbereid te hebben met in het achterhoofd dat er niet meer dan 40 jaar cel gevraagd zou worden, vroeg een straf die Manning de mogelijkheid geeft “te leven, misschien de liefde te vinden, te trouwen, kinderen te krijgen en die te zien opgroeien”.

Manning: ‘Ik snap dat ik moet boeten’

Bradley Manning had zich eerder verontschuldigd voor de gevolgen van zijn daden. “Ik wilde enkel mensen helpen, geen mensen kwaad doen”, zei hij. “Ik snap dat ik moet boeten”, zei Manning aan rechter Denise Lind. Het was de eerste keer dat Manning zich excuseerde sinds zijn proces op 3 juni van start ging. Hij betreurde dat zijn onthullingen mensen en de VS schade hebben toegebracht.

Schuldig aan 20 van de 22 aanklachten

Rechter Lind verklaarde Manning vorige maand al schuldig voor twintig van de tweeëntwintig aanklachten van spionage en diefstal. Ze verlaagde ook de maximumstraf van 136 naar nog 90 jaar.

Momenteel bepleiten aanklagers en de verdediging de strafmaat voor elk van de veroordelingen. De vraag is onder meer of de straffen tegelijk of achter elkaar moeten worden uitgezeten, maar ook of Manning eventueel vervroegd zou kunnen vrijkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content