Amerikaanse rechtbank schort eerste federale executies in 17 jaar op

Een rechtbank in Washington heeft maandag beslist om de uitvoering van de federale doodstraf voorlopig uit te stellen. De uitspraak komt er nauwelijks enkele uren voordat een van de veroordeelden een dodelijke injectie zou toegediend krijgen. Het zouden de eerste executies op federaal niveau zijn geweest sinds 2003.

Rechter Tanya Chutkan vindt dat er meer tijd nodig is om klachten tegen de dodelijke injecties te behandelen. De executies zijn daarom tot nader order uitgesteld. De regering-Trump wil op federaal niveau opnieuw werk laten maken van de uitvoering van de doodstraf. In de maanden juli en augustus moesten de executies plaatsvinden van vier moordenaars, die ter dood waren veroordeeld door een nationale rechtbank.

De eerste executie was voor maandag gepland. Die moest worden uitgevoerd bij Daniel Lewis Lee, een white supremacist, die in 1999 de doodstraf kreeg voor de moord op een koppel en een meisje van acht jaar.

Eerder had het Hooggerechtshof nog de weg vrij gemaakt voor de Amerikaanse regering om weer doodstraffen uit te laten voeren. Het hof verwierp de kritiek van de vier moordenaars over de protocollen voor de toediening van een dodelijke injectie.

Na een onderbreking van zeventien jaar willen president Trump en het ministerie van Justitie met de hervatting van de doodstraf hun strenge justitiebeleid kracht bijzetten. Executies op het federale niveau zijn zeldzaam in de VS. Sinds 1963 werden er slechts drie uitgevoerd, in de jaren 2001 tot 2003. In die periode vond onder meer de terechtstelling plaats van Timothy McVeigh, de dader van de bomaanslag van 1995 in Oklahoma City.

Een deel van de Amerikaanse staten ging de afgelopen jaren gewoon door met executies van personen die in eigen rechtbanken ter dood waren veroordeeld. In ruim twintig staten is de doodstraf afgeschaft. (Belga)

Partner Content