Amerikaanse president Biden verdedigt aanstaand bezoek aan Saoedi-Arabië in opiniestuk

Een betoger houdt een foto vast van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi tijdens een betoging voor het consulaat van Saoedi-Arabië in het Turkse Istanboel, 5 oktober 2018. © Reuters

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn beslissing om volgende week naar Saoedi-Arabië te reizen zaterdag verdedigd in een opiniestuk in de Amerikaanse krant The Washington Post. In het stuk, getiteld ‘Waarom ik naar Saoedi-Arabië ga’, zegt president Biden het ‘strategische partnerschap’ te willen verbeteren. Ook belooft hij trouw te blijven aan ‘fundamentele Amerikaanse waarden’.

‘Ik weet dat veel mensen het oneens zijn met mijn beslissing om naar Saoedi-Arabië te reizen”, schrijft de president over het controversiële bezoek. ‘Mijn standpunten over mensenrechten zijn duidelijk en die heb ik al lang. Fundamentele vrijheden staan altijd op de agenda wanneer ik naar het buitenland reis, wat tijdens deze reis niet anders zal zijn.’

Het bezoek van president Biden aan Saoedi-Arabië gaat over de lippen, omdat er zo een einde lijkt te komen aan de pogingen van Washington om kroonprins Mohammed bin Salman te boycotten. Volgens Amerikaanse inlichtingen is de kroonprins, de feitelijke leider van de golfstaat, verantwoordelijk voor de dood van de journalist Jamal Khashoggi in 2018. Khashoggi schreef voor The Washington Post en bekritiseerde Bin Salman. Tijdens zijn verkiezingscampagne zei Biden nog Saoedi-Arabië als paria te zien vanwege die moord.

De voorbije week maakte het Witte Huis bekend dat president Biden de Saoedische kroonprins zal ontmoeten tijdens de reis. ‘Als president is het mijn taak om ons land sterk en veilig te houden”, schrijft Biden nu. ‘Om dit te doen moeten we direct in contact staan met landen die hier invloed op hebben. Saoedi-Arabië is een van deze landen en tijdens mijn ontmoeting met de Saoedische leiders vrijdag, zal mijn doel zijn om ons strategische partnerschap te versterken’.

Als gevolg van de Russische inval in Oekraïne en de daaropvolgende sancties van de Verenigde Staten tegen Rusland gaat president Biden op zoek naar andere energieleveranciers. Saoedi-Arabië beschikt over grote gas- en olievoorraden en de Verenigde Staten hopen op een verhoging van de productie om de stijging van de energieprijzen tegen te gaan.

Partner Content