Het gaat onder meer om de mannen die van plan zouden zijn geweest Whitmer te ontvoeren bij haar vakantiehuis. Daar zouden ze ook al informatie hebben verzameld. Een andere plaats voor kidnapping zouden Lansing zijn, de hoofdstad van de staat, en haar gewone woning. Whitmer is voor de samenzweerders een 'tiran'.

Zij hebben ook overwogen de deelstaatregering van Michigan omver te werpen, berichten Amerikaanse media. Die baseren zich onder meer op rechtbankdocumenten. Een van de verdachten zou in juni hebben gezegd 'tweehonderd manschappe' nodig te hebben om het regeringsgebouw in Lansing te bestormen. Daarna zou de gouverneur worden berecht voor verraad. Dat moest voor de presidentsverkiezingen in november gebeuren.

De FBI kwam het complot op het spoor via sociale media. Enkelingen zeiden dat sommige gouverneurs de Amerikaanse grondwet schenden.

Op die media zou ook zijn gesproken over een mogelijke gewelddadige opstand tegen de overheid. De autoriteiten verzamelden meer informatie over die plannen door undercoveragenten en infiltranten in te zetten. De verdachten leken van mening te zijn dat de autoriteiten in meerdere staten zich niet aan de grondwet houden. Er zou onder meer de hulp zijn ingeroepen van een militie. Ook wilden de verdachten volgens de FBI vermoedelijk deze week explosieven kopen.

De autoriteiten vervolgen zes leden van een lokale militie die betrokken zouden zijn bij het complot om de gouverneur te ontvoeren. Zij riskeren een levenslange gevangenisstraf.

Ook zeven mensen die banden hebben met de militie Wolverine Watchmen moeten zich voor de rechter verantwoorden op verdenking van logistieke steun aan terroristen en andere strafbare feiten.

De Democrate Whitmer, die bekendstaat als criticus van president Donald Trump, maakte zich in sommige kringen onpopulair door een streng coronabeleid te voeren. Duizenden rechtse actievoerders gingen eerder dit jaar de straat om te protesteren tegen haar maatregelen, die ze veel te streng vonden. Trump heeft dergelijke protesten aangemoedigd door 'bevrijd Michigan' op Twitter te schrijven.

Een aanklager verwees tijdens een persconferentie over de zaak naar het verharde politieke klimaat. 'We kunnen het in Michigan oneens zijn over politiek, maar die onenigheid zou nooit tot geweld moeten leiden.'

Het gaat onder meer om de mannen die van plan zouden zijn geweest Whitmer te ontvoeren bij haar vakantiehuis. Daar zouden ze ook al informatie hebben verzameld. Een andere plaats voor kidnapping zouden Lansing zijn, de hoofdstad van de staat, en haar gewone woning. Whitmer is voor de samenzweerders een 'tiran'. Zij hebben ook overwogen de deelstaatregering van Michigan omver te werpen, berichten Amerikaanse media. Die baseren zich onder meer op rechtbankdocumenten. Een van de verdachten zou in juni hebben gezegd 'tweehonderd manschappe' nodig te hebben om het regeringsgebouw in Lansing te bestormen. Daarna zou de gouverneur worden berecht voor verraad. Dat moest voor de presidentsverkiezingen in november gebeuren. De FBI kwam het complot op het spoor via sociale media. Enkelingen zeiden dat sommige gouverneurs de Amerikaanse grondwet schenden. Op die media zou ook zijn gesproken over een mogelijke gewelddadige opstand tegen de overheid. De autoriteiten verzamelden meer informatie over die plannen door undercoveragenten en infiltranten in te zetten. De verdachten leken van mening te zijn dat de autoriteiten in meerdere staten zich niet aan de grondwet houden. Er zou onder meer de hulp zijn ingeroepen van een militie. Ook wilden de verdachten volgens de FBI vermoedelijk deze week explosieven kopen. De autoriteiten vervolgen zes leden van een lokale militie die betrokken zouden zijn bij het complot om de gouverneur te ontvoeren. Zij riskeren een levenslange gevangenisstraf. Ook zeven mensen die banden hebben met de militie Wolverine Watchmen moeten zich voor de rechter verantwoorden op verdenking van logistieke steun aan terroristen en andere strafbare feiten. De Democrate Whitmer, die bekendstaat als criticus van president Donald Trump, maakte zich in sommige kringen onpopulair door een streng coronabeleid te voeren. Duizenden rechtse actievoerders gingen eerder dit jaar de straat om te protesteren tegen haar maatregelen, die ze veel te streng vonden. Trump heeft dergelijke protesten aangemoedigd door 'bevrijd Michigan' op Twitter te schrijven. Een aanklager verwees tijdens een persconferentie over de zaak naar het verharde politieke klimaat. 'We kunnen het in Michigan oneens zijn over politiek, maar die onenigheid zou nooit tot geweld moeten leiden.'