Amerikaanse parlementsleden opgepakt omdat ze manifesteerden voor abortusrechten

Pro-abortusactivisten protesteren voor het Witte Huis (AFP) © AFP

In de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft de politie dinsdag zeventien parlementsleden opgepakt omdat ze manifesteerden voor abortusrechten. Dat meldt de politie.

De manifestatie vond dinsdag in Washington plaats. De politie pakte in totaal 35 mensen op, onder wie 17 congresleden. Ook het progressieve Democratische parlementslid Alexandria Ocasio-Corte werd gearresteerd. De politie pakte hen op omdat ze weigerden de straat tussen het Capitool en het Hooggerechtshof te verlaten, zegt een politiewoordvoerder op Twitter.

Een Democratisch parlementslid meldde op Twitter dat hij opgepakt was ’tijdens een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid’. ‘Ik zal er alles aan doen om alarm te slaan over de aanslag op onze reproductieve rechten’, luidde het.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde vorige week voor een federaal recht op abortus in de Verenigde Staten. Eind juni maakte het Hooggerechtshof het grondwettelijke recht op abortus ongedaan. Hierdoor kunnen de wetgevende lichamen van de staten of het Congres bij wet bepalen of en hoe abortus wordt toegestaan of verboden.

Momenteel is er geen federale wet en de Democraten willen dat veranderen. Ze hebben echter niet de vereiste meerderheid in de Senaat. Tot eind juni werd dit recht op abortus door een uitspraak van het Hooggerechtshof van 1973 veiliggesteld – abortussen waren in het hele land toegestaan, ten minste tot de foetus levensvatbaar was.

Die beslissing werd vernietigd door de conservatieve meerderheid van het Hof in een historische uitspraak. Het resultaat is een lappendeken van voorschriften. Abortussen zijn nu in veel staten grotendeels verboden.

Abortuspil

Intussen overweegt de Amerikaanse regering gebruik te maken van een specifieke wet voor de volksgezondheid om toegang tot de abortuspil op nationaal niveau te beschermen. Dat meldt nieuwswebsite Politico op basis van anonieme bronnen.

Er bestaat een wet die de regering de mogelijkheid geeft bepaalde acties te nemen om zo de volksgezondheid te beschermen. Op basis van die wet zou de regering van president Joe Biden artsen, apotheken en anderen die abortuspillen ter beschikking stellen, willen beschermen tegen aansprakelijkheid – ook als een abortuspil wordt geleverd aan een patiënt in een staat waar abortus inmiddels (zo goed als) verboden is.

De abortuspil bestaat uit twee dosissen die enkele dagen na elkaar ingenomen moeten worden. Het kan gebruikt worden om veilig een zwangerschap tot tien weken te beëindigen. Tegenstanders van het idee binnen de regering vrezen volgens Politico dat een dergelijke actie van het Witte Huis direct voor een rechter gebracht zal worden en dat de regering zo’n zaak zou verliezen.

Dat zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor toekomstige acties of decreten van de president of de regering. President Joe Biden zegt al sinds het Hooggerechtshof vorige maand de uitspraak Roe versus Wade terugdraaide dat zijn mogelijkheden het recht op abortus te beschermen gering zijn. Maar abortusactivisten en progressieve Democraten vonden dat Biden zich er te makkelijk vanaf maakte en zetten druk op hem om actie te ondernemen.

Partner Content