‘Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan blijven ongestraft’

Amerikaanse soldaten in Afghanistan © Reuters

Familieleden van de duizenden Afghaanse burgers die gedood zijn bij bombardementen door de Navo of de VS hebben geen kans op gerechtigheid, zegt Amnesty International. Zelfs oorlogsmisdaden zouden onbestraft blijven.

Familieleden van de duizenden Afghaanse burgers die gedood zijn bij bombardementen door de Navo of de VS hebben geen kans op gerechtigheid, zegt Amnesty International. Volgens de mensenrechtenorganisatie blijven zelfs oorlogsmisdaden onbestraft.

Het rapport ‘Left in the Dark’ documenteert tien incidenten tussen 2009 en 2013, waaronder nachtelijke aanvallen door special forces, marteling en kidnappings. Daarbij vielen minstens 140 burgerdoden, onder wie zwangere vrouwen en minstens 50 kinderen. Amnesty International (AI) ondervroeg 125 getuigen, slachtoffers en familieleden. In twee gevallen was er overtuigend bewijs voor oorlogsmisdaden, maar in geen enkele van de incidenten hebben de Amerikaanse strijdkrachten hun eigen soldaten vervolgd.

140 doden, geen enkele vervolging

‘Sinds het begin van de invasie zijn duizenden Afghanen gedood of gewond door Amerikaanse strijdkrachten, maar de slachtoffers en hun families hebben nauwelijks kans op verhaal’, zegt Richard Bennet van AI. ‘In geen enkele zaak die we onderzocht hebben – waarbij meer dan 140 burgerdoden vielen – zijn de Amerikaanse strijdkrachten tot vervolging overgegaan. Bewijzen van onrechtmatige doding of mogelijke oorlogsmisdaden blijken genegeerd te worden.’

‘We roepen de Amerikaanse strijdkrachten op om alle zaken in dit rapport onmiddellijk te onderzoeken, en ook alle andere burgers die gedood zijn’, zegt Bennet. ‘De slachtoffers en hun families verdienen gerechtigheid.’

Gebrekkig Amerikaans rechtssysteem

Het gebeurt maar zelden dat er een formeel onderzoek komt naar burgerslachtoffers in Afghanistan. AI heeft het over amper zes zaken sinds 2009 waarbij Amerikaanse soldaten terechtstonden. Het grootste obstakel is het bijzonder gebrekkige rechtssysteem van de Amerikaanse strijdkrachten, zegt AI. De auteurs roepen ook de Afghaanse overheid op om de aansprakelijkheden duidelijk te omschrijven in toekomstige verdragen die afgesloten worden met de Navo of de VS. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content