Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen is ‘optimistisch’ over relaties met China

Janet Yellen in september 2022. © Getty

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, is “optimistisch” dat de betrekkingen tussen Peking en Washington voortaan vlotter kunnen verlopen. De onderlinge relaties hebben “een stevigere basis” gekregen, zo verklaarde ze aan het eind van haar vier dagen durende bezoek aan China.

Yellen was donderdag naar Peking afgereisd voor een ontmoeting met verschillende regeringsfunctionarissen, onder wie eerste minister Li Qiang. Het doel van de reis is om de spanningen tussen de twee grootmachten te verminderen. “Over het algemeen denk ik dat mijn bilaterale ontmoetingen – die gespreid over twee dagen in totaal een tiental uur duurden – een stap voorwaarts betekenen in onze inspanningen om de relaties tussen de VS en China een stevigere basis te geven”, zegt Yellen op een persconferentie in de Amerikaanse ambassade.

Yellen beklemtoont dat ze tijdens haar gesprekken heeft aangedrongen op samenwerking en uitwisseling.  “Beide naties hebben de plicht om deze relatie op verantwoorde wijze te beheren, om een manier te vinden om samen te leven en de wereldwijde welvaart te delen”, vervolgt de minister. “We denken dat de wereld groot genoeg is om onze beide landen welvarend te laten zijn.”

De regering-Biden levert duidelijke inspanningen om de gespannen betrekkingen met China beter te laten verlopen. Enkele weken geleden had ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, een bezoek aan China gebracht.

Partner Content