Amerikaanse minister van Defensie: IS gevaarlijker dan al-Qaida

Chuck Hagel © REUTERS

Islamitische Staat (IS) is veel gesofisticeerder en beter gefinancierd dan elke andere terreurgroep. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel gezegd.

“De groep combineert ideologie en een gesofisticeerde knowhow op vlak van militaire tactiek en strategie.”

Ingaan op de poging van het Amerikaanse leger in juli om Amerikaanse gijzelaars, onder wie de onthoofde journalist James Foley, deed Hagel op de persconferentie niet. Hij noemde het wel “een nieuw voorbeeld van de barbaarse en medogenloze ideologie” van IS.

IS moet vernietigd worden

Zou IS erin slagen in de hele regio duurzaam een kalifaat uit te bouwen, dan zou “het Midden-Oosten er grondig anders uitzien, wat een veiligheidssituatie zou geven die ons op heel veel manieren zou bedreigen”, waarschuwde ook generaal Martin Dempsey.

Volgens de generaal kan IS niet overwonnen worden zonder actie in Syrië. “Dit is een organisatie met een apocalyptische strategische visie die uiteindelijk vernietigd zal moeten worden”, klonk het. Maar het is volgens Dempsey aan een regionale coalitie om die grensoverschrijdende taak te volbrengen. Luchtaanvallen kunnen slechts een klein deeltje zijn in dat geheel.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content