Na de dodelijke tocht van een dolgedraaide Amerikaanse soldaat in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar zijn meer bijzonderheden over het bloedbad bekend geworden. De krant New York Times citeerde in haar online-editie dorpsbewoners die zegden dat de onderofficier van deur tot deur was gegaan en uiteindelijk in drie huizen was binnengedrongen. Daar heeft hij zijn slachtoffers gedood en verschillende lijken verbrand, daaronder ook die van vier meisjes van nog geen zes jaar oud.

Vrouwen en kinderen

Volgens Afghaanse regeringsverklaringen vermoordde de soldaat 16 burgers, onder hen negen kinderen en drie vrouwen. De New York Times berichtte voorts dat de onderofficier van zijn basis in het opstandige district Pandshwai meer dan een mijl (1,6 kilometer) had gelopen om zich naar het dorpje te begeven. Hij heeft vermoedelijk alleen gehandeld en gaf zich na de moordpartij over.

Huisvader

Het gaat om een 38-jarige sergeant-majoor, die gehuwd is en vader van twee kinderen. Hij is van december in Afghanistan voor zijn eerste diensttoer. Voordien was hij driemaal in Iran gelegerd geweest.

Bij haar verrassingsbezoek aan de Duitse troepen aan de Hindoekoesj drukte bondskanselier Angela Merkel haar medeleven uit met de Afghanen. De ontzetting over het bloedbad van de Amerikaanse soldaat kan het leed van de bevolking niet verzachten, klonk het. Het parlement in Kaboel waarschuwde dat de grens van tolerantie is bereikt. De taliban zworen wraakacties.

De internationale troepenmacht Isaf verzekerde dat de verantwoordelijke rekenschap zal moeten afleggen. Het bloedbad is "een dramatisch alleenstaand geval".

Barack Obama: tragisch en schokkend

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn "diepe bedroefdheid" geuit over het incident. "Deze gebeurtenis is tragisch en schokkend".

Bijna drie weken na de koranverbrandingen door Amerikaanse soldaten belast dit nieuwe voorval de toch al gespannen relatie tussen Kaboel en Washington. Het Afghaanse Lagerhuis eiste van de Amerikaanse regering dat "de dader zo snel mogelijk voor een openbare rechtbank in Afghanistan met participatie van het Afghaanse volk moet bestraft worden".

Daarmee moet iedereen een les geleerd worden, "die het bloed van Afghanen onder een of ander voorwendsel vergieten". (Belga/EE)

Na de dodelijke tocht van een dolgedraaide Amerikaanse soldaat in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar zijn meer bijzonderheden over het bloedbad bekend geworden. De krant New York Times citeerde in haar online-editie dorpsbewoners die zegden dat de onderofficier van deur tot deur was gegaan en uiteindelijk in drie huizen was binnengedrongen. Daar heeft hij zijn slachtoffers gedood en verschillende lijken verbrand, daaronder ook die van vier meisjes van nog geen zes jaar oud. Vrouwen en kinderen Volgens Afghaanse regeringsverklaringen vermoordde de soldaat 16 burgers, onder hen negen kinderen en drie vrouwen. De New York Times berichtte voorts dat de onderofficier van zijn basis in het opstandige district Pandshwai meer dan een mijl (1,6 kilometer) had gelopen om zich naar het dorpje te begeven. Hij heeft vermoedelijk alleen gehandeld en gaf zich na de moordpartij over. Huisvader Het gaat om een 38-jarige sergeant-majoor, die gehuwd is en vader van twee kinderen. Hij is van december in Afghanistan voor zijn eerste diensttoer. Voordien was hij driemaal in Iran gelegerd geweest. Bij haar verrassingsbezoek aan de Duitse troepen aan de Hindoekoesj drukte bondskanselier Angela Merkel haar medeleven uit met de Afghanen. De ontzetting over het bloedbad van de Amerikaanse soldaat kan het leed van de bevolking niet verzachten, klonk het. Het parlement in Kaboel waarschuwde dat de grens van tolerantie is bereikt. De taliban zworen wraakacties. De internationale troepenmacht Isaf verzekerde dat de verantwoordelijke rekenschap zal moeten afleggen. Het bloedbad is "een dramatisch alleenstaand geval".Barack Obama: tragisch en schokkend De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn "diepe bedroefdheid" geuit over het incident. "Deze gebeurtenis is tragisch en schokkend". Bijna drie weken na de koranverbrandingen door Amerikaanse soldaten belast dit nieuwe voorval de toch al gespannen relatie tussen Kaboel en Washington. Het Afghaanse Lagerhuis eiste van de Amerikaanse regering dat "de dader zo snel mogelijk voor een openbare rechtbank in Afghanistan met participatie van het Afghaanse volk moet bestraft worden". Daarmee moet iedereen een les geleerd worden, "die het bloed van Afghanen onder een of ander voorwendsel vergieten". (Belga/EE)