Amerikaanse luchtafweerbrigade voor eerst sinds Koude Oorlog in Europa

04/04/18 om 15:45 - Bijgewerkt om 15:44

Bron: Belga

Voor het eerst sinds het einde van de Koude Oorlog heeft de Amerikaanse landmacht een luchtafweerbrigade opgesteld in Europa. Dit gebeurde in het kader van de operatie 'Atlantic Resolve', die Oost-Europese NAVO-lidstaten moet geruststellen tegenover een als 'agressief' beoordeeld Rusland. Dat melden Amerikaanse media.

Amerikaanse luchtafweerbrigade voor eerst sinds Koude Oorlog in Europa

De voorbereiding van Amerikaanse tanks, die ontplooid worden in Letland. © REUTERS

Het Amerikaanse leger trok zijn luchtafweersystemen na het einde van de Koude Oorlog terug uit Europa, maar meent dat zijn capaciteit tegenover Rusland hier in gebreke blijft, volgens de krant Stars and Stripes. De Verenigde Staten lanceerden 'Atlantic Resolve' onder de regering-Obama. De operatie wil een eventuele Russische aanval ontraden en de Oost-Europese NAVO-landen, waaronder Estland, Letland, Litouwen en Polen, geruststellen.

De staf van de 678ste ADA-brigade (Air Defense Artillery), samengesteld uit verscheidene bataljons, heeft zich eind maart in de stad Ansbach,in het zuiden van Duitsland, geïnstalleerd. Deze eenheid van het Amerikaanse leger, waarover kolonel Richard Wholey het bevel voert, behoort tot de National Guard van de staat South-Carolina. Ze moet gedurende de negen maanden dat ze in Europa is, de operaties van haar bataljons leiden en coördineren. De bataljons worden voor oefeningen in verscheidene Europese landen opgesteld. Ze zijn vooral uitgerust met luchtdoelraketten voor de korte afstand, zoals de Stinger-raketten.

Onze partners