Een opmerkelijke voorpagina van de Amerikaanse tabloid Philadelphia Daily News.

'The new furor', zo titelt de krant naast een foto van presidentskandidaat Donald Trump die zijn hand in de lucht steekt. Een gebaar dat opvallend op de nazigroet lijkt. Het woord 'furor' is ook niet toevallig gekozen. Het klinkt immers hetzelfde als het Duitse 'führer', de titel die Adolf Hitler droeg. Met 'hair-raising' kon de krant het ook niet laten om nog maar eens te verwijzen naar het ondertussen legendarische kapsel van de Republikein.

De aanleiding van de voorpagina is de uitspraak van Donald Trump dat hij geen moslims meer wil toelaten tot de VS. De vastgoedmagnaat, die nog altijd op kop staat in de peilingen voor de Republikeinse nominatie voor het presidentschap, pleit in een mededeling voor een totaal inreisverbod. Trump heeft het in de mededeling over de "haat" die volgens hem leeft bij de moslimgemeenschap. "Waar die haat vandaan komt, en waarom die er is, moeten we nog vaststellen. Zolang we niet in staat zijn dit probleem - en de gevaarlijke dreiging die het stelt - te begrijpen, mag ons land niet het slachtoffer worden van vreselijke aanvallen van mensen die enkel geloven in de jihad en geen respect hebben voor het menselijk leven", zo klinkt het.

Fascistische demagoog

Het voorstel heeft al meteen voor heel wat reactie gezorgd. Martin O'Malley, een Democratische presidentskandidaat, noemde Trump op Twitter een "fascistische demagoog". Volgens het meer diplomatische Witte Huis gaat het voorstel van Trump "in tegen onze waarden".

Trump had eerder ook al eens gepleit voor een registratie van moslims in de VS. Op vragen waarin zijn antimoslimvoorstellen vergeleken worden met de behandeling van Joden in nazi-Duitsland, is de miljardair tot nu toe altijd weggekomen met een ontwijkend antwoord. (TE)