Amerikaanse klokkenluidster Chelsea Manning vrijgelaten

Chelsea Manning op een ongedateerde foto, met pruik en make-up. © Reuters

Ze had oorpsronkelijk 35 jaar celstraf gekregen, maar voormalige Amerikaans President Obama schonk haar in januari een forse strafvermindering.

De Amerikaanse klokkenluidster Chelsea Manning heeft woensdag een gevangenis in de staat Kansas mogen verlaten. Dit heeft zender NBC gemeld.

Manning, die inlichtingenanalist(e) was bij het Amerikaanse leger, heeft bijna zeven jaar in een militaire gevangenis in Fort Leavenworth vertoefd en verliet die woensdagmorgen, aldus een Amerikaanse militaire woordvoerder tegenover NBC. Het Duitse persbureau DPA kreeg bevestiging bij het Amerikaanse leger.

Manning had 35 jaar gekregen voor het lekken van van honderdduizenden diplomatieke berichten en militaire bestanden naar de klokkenluiderssite Wikileaks. Het draaide vooral om de oorlogn in Irak en Afghanistan, meteen het grootste lek van geheime informatie ooit uit de Amerikaanse geschiedenis.

De Democratische president Barack Obama gaf haar in januari een forse strafvermindering. Het luidde dat Manning haar verantwoordelijkheid had erkend, spijt had betuigd en (voldoende) tijd in de gevangenis had doorgebracht. De 29-jarige, vroeger Bradley Manning, blijft in actieve dienst bij het Amerikaanse leger, maar zij krijgt geen soldij, weet NBC. In de gevangenis onderging Manning een geslachtsverandering.

Partner Content