De ter dood veroordeelde heet Russell Bucklew. Hij kreeg de doodstraf voor de moord op zijn liefdesrivaal en de aanranding van zijn vroegere partner. Bucklew zou om middernacht lokale tijd met een injectie om het leven worden gebracht, maar een federaal hof van beroep oordeelde enkele uren voordien dat de executie opgeschort moest worden.

Ongeoorloofd lijden

Bucklew verzette zich bij het gerecht tegen de toediening van de injectie, omdat ze stoffen zou kunnen bevatten die ongeoorloofd lijden zouden kunnen veroorzaken. Volgens zijn advocaat moet Bucklew wegens een aangeboren aandoening vrezen voor een beroerte en extreme pijnen. De Amerikaanse grondwet verbiedt "wrede en ongebruikelijke" straffen.

Oklahoma

Het debat over de uitvoering van de doodstraf met een injectie is brandend actueel in de Verenigde Staten. Drie weken geleden liep een executie in Oklahoma immers helemaal mis. Doordat de dodelijke stof niet goed kon doordringen bij een ter dood veroordeelde duurde diens doodstrijd bijna drie kwartier. Inmiddels is al beslist dat in Oklahoma gedurende zes maanden geen executies meer plaatsvinden. (Belga/TV)

De ter dood veroordeelde heet Russell Bucklew. Hij kreeg de doodstraf voor de moord op zijn liefdesrivaal en de aanranding van zijn vroegere partner. Bucklew zou om middernacht lokale tijd met een injectie om het leven worden gebracht, maar een federaal hof van beroep oordeelde enkele uren voordien dat de executie opgeschort moest worden. Bucklew verzette zich bij het gerecht tegen de toediening van de injectie, omdat ze stoffen zou kunnen bevatten die ongeoorloofd lijden zouden kunnen veroorzaken. Volgens zijn advocaat moet Bucklew wegens een aangeboren aandoening vrezen voor een beroerte en extreme pijnen. De Amerikaanse grondwet verbiedt "wrede en ongebruikelijke" straffen. Het debat over de uitvoering van de doodstraf met een injectie is brandend actueel in de Verenigde Staten. Drie weken geleden liep een executie in Oklahoma immers helemaal mis. Doordat de dodelijke stof niet goed kon doordringen bij een ter dood veroordeelde duurde diens doodstrijd bijna drie kwartier. Inmiddels is al beslist dat in Oklahoma gedurende zes maanden geen executies meer plaatsvinden. (Belga/TV)