Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurt politiehervorming goed

Het Amerikaanse Congres werd donderdag in zijn nieuwe samenstelling ingezworen door Nancy Pelosi

Exact een maand na de dood van George Floyd, de zwarte man die stierf na een langdurige knieklem van een politieagent, heeft het door de democraten gedomineerde Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een verregaande politiehervorming goedgekeurd die een einde zou moeten maken aan het politiegeweld. De tekst sneuvelt wellicht in de Senaat, waar de republikeinen in de meerderheid zijn.

Zowel democraten als republikeinen willen een hervorming van de politie, maar hun standpunten liggen zover uiteen dat een compromis er wellicht niet komt voor het parlementaire reces dat op 3 juli begint. De tekst werd aangenomen met 236 stemmen tegen 181. Drie republikeinen steunden het voorstel van de democraten.

De wettekst wil nekklemmen zonder meer verbieden en wil het makkelijker maken om agenten die zich misdragen aan te pakken. Woensdag hadden de democraten in de Senaat een hervormingsvoorstel van de republikeinen tegengehouden. Ze vinden dat het voostel niet ver genoeg gaat.

Tim Scotte, de enige zwarte republikeinse senator, was de indiener van het voorstel. Samen met president Donald Trump beschuldigt hij de democraten ervan dat ze geen consensus willen voor de verkiezingen van 3 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content