Amerikaanse hoge rechter Ruth Bader Ginsburg overleden

© Belga
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

Een van de langstzittende leden van het Amerikaanse Hooggerechtshof, de progressieve Ruth Bader Ginsburg, is vrijdag op 87-jarige leeftijd overleden.

Bader Ginsburg werd in 1993 door de Democratische president Bill Clinton benoemd als opperrechter. In de decennia sindsdien werd ze het boegbeeld van progressief Amerika. Ze kreeg zelfs de bijnaam Notorious RBG, een knipoog naar de rapper uit de jaren ’90. Bader Ginsburg stemde met de progressieve kant van het Hooggerechtshof op zaken als abortusrechten, homohuwelijk, stemrecht, immigratie, gezondheidszorg en positieve discriminatie.

‘Ons land heeft een jurist met een historische status verloren’, zei voorzitter van het Hof John Roberts. ‘Wij hier bij het Hooggerechtshof hebben een dierbare collega verloren. Vandaag rouwen we, maar we hebben er vertrouwen in dat toekomstige generaties Ruth Bader Ginsburg zullen herinneren zoals wij haar kenden — een onvermoeibare en absolute kampioen van rechtvaardigheid.’

Bader Ginsburg stierf aan de gevolgen van uitgezaaide alvleesklierkanker.

Derde benoeming voor Trump

Met de dood van ‘RBG’, zoals ze door haar grote schare fans liefkozend werd genoemd, heeft president Donald Trump opnieuw kans een lid van het Hof voor te dragen, die door de Senaat -waar de Republikeinen een meerderheid hebben-. Aan het begin van zijn ambtstermijn droeg hij Neil Gorsuch voor als vervanging van Antonin Scalia, die tijdens de ambtstermijn van Barack Obama kwam te overlijden.

Enkele jaren later zette Anthony Kennedy een stap opzij, die werd vervangen door Brett Kavanaugh.

De verwachting is dat Trump snel een vervanger van Bader Ginsburg zal aandragen, die snel goedgekeurd zal worden door de Senaat. Mitch McConnell, de Republikeinse leider van de Senaat, beaamde dat vrijdagnacht.

McConnell rechtvaardigde dat voornemen door te stellen dat er een Republikeinse meerderheid in de Senaat én een Republikeinse president is. Nog volgens hem hebben de Republikeinen ‘beloofd om samen te werken met president Trump en zijn agenda te steunen, meer bepaald met betrekking tot zijn uitstekende benoemingen bij de federale rechterlijke macht.’

Trump zal een conservatieve rechter voordragen. Enkele weken geleden publiceerde zijn campagne al een lijst met conservatieve kandidaten die Trump in zijn tweede termijn zou willen voordragen.

Daarmee zullen er zes conservatieve en drie progressieve leden zijn. Liberale Amerikanen vrezen dat verworven rechten als het recht op abortus daarmee in gevaar komen.

Aan de kiezer

‘Het is aan de kiezers om een president te kiezen en aan de president om aan de Senaat een rechter voor te dragen’, verklaarde Biden aan de pers. Ook de Democratische minderheidsleider in de Senaat Chuck Schumer zei de verkiezingen van november te willen afwachten. ‘Het Amerikaanse volk zou een stem moeten hebben in de selectie van de volgende hoge rechter’, schreef hij op Twitter.

Partner Content