Als de video's van de gifgasaanval in Syrië één ding aantonen, is het wel dat de Syrische bevolking vorige maand ontegensprekelijk het slachtoffer is geworden van een gruwelijke gifgasaanval. Maar wie hiervoor verantwoordelijk is, tonen de video's niet.

Dat vinden ook de Amerikaanse volksvertegenwoordigers en senatoren in Washington die moeten stemmen over een Amerikaanse militaire interventie in Syrië.

Hoewel president Barack Obama zegt dat hij 'sterk gelooft' dat het regime van Bashar Al-Assad achter de gifgasaanval zit, zijn de Congresleden niet tevreden met de bewijzen die zijn administratie daarvoor tot nog toe heeft geleverd.

Massavernietigingswapens in Irak

Ze zijn immers als de dood om toestemming te geven voor een oorlog op basis van verkeerde informatie, zoals met de vermeende massavernietigingswapens in Irak 10 jaar geleden.

'We willen het Congres nooit meer vragen om te stemmen op basis van valse informatie', zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Maar volgens de minister zou het onthullen van nog meer geheime informatie de 'bronnen en methodes' van de Amerikaanse informatiegaring in gevaar kunnen brengen.

Zo stelt een Amerikaans rapport dat satellietbeelden aantonen dat de aanvallen van een door het regime gecontrolleerd gebied kwamen, maar de bewuste satellietbeelden werden niet vrijgegeven.

Geen concrete bewijzen

'De regering vraagt ons om een oorlog goed te keuren op basis van twee documenten zonder harde bewijzen', zegt de Democratische afgevaardigde uit Florida Alan Grayson aan CNN. 'Ze hebben bewijzen dat het regime mogelijk de verantwoordelijkheid draagt voor de aanvallen. Maar volgens mij kunnen ze die niet direct linken met Assad', vindt ook de Republikeinse afgevaardigde uit Californië Buck McKeon.

Uit een peiling van de Amerikaanse zender NBC blijkt dat de helft van de Amerikaanse bevolking tegen een militaire interventie in Syrië is. Liefst 79 procent van de bevraagden noemt de toelating van het Congres een voorwaarde.

President Assad ontkent

De Syrische president Bashar al Assad weerlegt ondertussen dat hij achter de chemische aanval van 21 augustus zit. 'Er is geen bewijs dat ik chemische wapens gebruikt heb tegen mijn volk', zei hij aan een Amerikaanse journalist.

Assad heeft ook gezegd 'dat hij niet weet of er inderdaad een militaire interventie komt', maar dat 'de Syriërs zo goed als mogelijk voorbereid zijn'.

Als de video's van de gifgasaanval in Syrië één ding aantonen, is het wel dat de Syrische bevolking vorige maand ontegensprekelijk het slachtoffer is geworden van een gruwelijke gifgasaanval. Maar wie hiervoor verantwoordelijk is, tonen de video's niet. Dat vinden ook de Amerikaanse volksvertegenwoordigers en senatoren in Washington die moeten stemmen over een Amerikaanse militaire interventie in Syrië. Hoewel president Barack Obama zegt dat hij 'sterk gelooft' dat het regime van Bashar Al-Assad achter de gifgasaanval zit, zijn de Congresleden niet tevreden met de bewijzen die zijn administratie daarvoor tot nog toe heeft geleverd.Ze zijn immers als de dood om toestemming te geven voor een oorlog op basis van verkeerde informatie, zoals met de vermeende massavernietigingswapens in Irak 10 jaar geleden. 'We willen het Congres nooit meer vragen om te stemmen op basis van valse informatie', zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Maar volgens de minister zou het onthullen van nog meer geheime informatie de 'bronnen en methodes' van de Amerikaanse informatiegaring in gevaar kunnen brengen.Zo stelt een Amerikaans rapport dat satellietbeelden aantonen dat de aanvallen van een door het regime gecontrolleerd gebied kwamen, maar de bewuste satellietbeelden werden niet vrijgegeven. 'De regering vraagt ons om een oorlog goed te keuren op basis van twee documenten zonder harde bewijzen', zegt de Democratische afgevaardigde uit Florida Alan Grayson aan CNN. 'Ze hebben bewijzen dat het regime mogelijk de verantwoordelijkheid draagt voor de aanvallen. Maar volgens mij kunnen ze die niet direct linken met Assad', vindt ook de Republikeinse afgevaardigde uit Californië Buck McKeon.Uit een peiling van de Amerikaanse zender NBC blijkt dat de helft van de Amerikaanse bevolking tegen een militaire interventie in Syrië is. Liefst 79 procent van de bevraagden noemt de toelating van het Congres een voorwaarde.De Syrische president Bashar al Assad weerlegt ondertussen dat hij achter de chemische aanval van 21 augustus zit. 'Er is geen bewijs dat ik chemische wapens gebruikt heb tegen mijn volk', zei hij aan een Amerikaanse journalist. Assad heeft ook gezegd 'dat hij niet weet of er inderdaad een militaire interventie komt', maar dat 'de Syriërs zo goed als mogelijk voorbereid zijn'.