Amerikaanse buitenlandminister pleit voor samenwerking met Rusland

Amerikaans buitenlandminister Anthony Blinken (l) ontmoet zijn Russische ambtsgenoot Sergey Lavrov in IJsland, 19 mei 2021. © belga

De Verenigde Staten willen samenwerking met Rusland om de wereld veiliger te maken. Maar als Moskou zich ‘agressief’ gedraagt, zullen de Amerikanen wel reageren. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd.

Blinken ontmoet zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov voor het eerst tijdens een bijeenkomst in de marge van de Arctische Raad in het IJslandse Reykjavik. ‘Onze visie is dat als de leiders van Rusland en de Verenigde Staten samen kunnen werken, de wereld veiliger zal zijn’, zei Blinken. Lavrov toonde zich op zijn beurt bereid over alles te praten, ‘op voorwaarde dat de discussie eerlijk verloopt en op basis van wederzijds respect’.

Woensdagavond raakte ook bekend dat Washington dan toch geen sancties zal nemen tegen Nord Stream 2, een gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland. De regering-Biden besliste om het hoofdbedrijf in het project, Nord Stream AG, en zijn directeur te sparen. De Amerikanen willen bondgenoot Duitsland niet tegen zich in het harnas jagen.

Sergej Lavrov op zijn beurt zegt dat hij een ‘constructief” gesprek heeft gehad met zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken.Volgens Lavrov begrijpen beide landen ze een einde moeten maken aan het ‘ongezonde klimaat’ van de voorbije jaren in hun relatie. Lavrov voelde naar eigen zeggen dat de Amerikanen, net als de Russen, liever geen diplomaten uitwijzen. Dat gebeurde de voorbije jaren verschillende keren. ‘Met die kettingreactie is niemand geholpen’, klonk het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content