Het betreft een gebied boven de Zuid-Chinese Zee dat China vorige week had uitgeroepen tot 'luchtverdedigingszone'. De zware B52's lieten daarbij na om zich te identificeren en hun vluchtplan kenbaar te maken, zoals de Chinezen geëist hadden.

De vliegtuigen waren opgestegen vanop het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan, melden de Amerikaanse media. Ze waren een uur in het verboden gebied, waar zich ook een aantal eilanden bevinden die door zowel China als Japan geclaimd worden. De Chinezen reageerden niet.

De VS beschouwt het gebied als internationaal luchtruim. Amerika kondigde eerder al aan dat het van plan is om er gewoon te blijven vliegen. De B52's waren op een trainingsmissie.

Eenzijdige actie

De omstreden eilanden heten in het Japans de Senkaku. De Chinezen noemen ze de Diaoyu. Op dit moment worden ze bestuurd door Japan. Ze bevinden zich tussen het Japanse eiland Okinawa en de Chinese kust, 200 kilometer ten noordoosten van Taiwan.

De B52's waren op een trainingsmissie. De VS had de Chinese zet om dat stuk luchtruim te claimen vorige week al veroordeeld.

"We zien deze ontwikkeling als een destabiliserende poging om het status quo in de regio te wijzigen", zei minister van Defensie Chuck Hagel. "Deze eenzijdige actie verhoogt het risico op misverstanden en misrekeningen."

Verdragsrechtelijk is Amerika verplicht om zijn bondgenoot Japan bij te staan als die aangevallen wordt.

Het betreft een gebied boven de Zuid-Chinese Zee dat China vorige week had uitgeroepen tot 'luchtverdedigingszone'. De zware B52's lieten daarbij na om zich te identificeren en hun vluchtplan kenbaar te maken, zoals de Chinezen geëist hadden.De vliegtuigen waren opgestegen vanop het Amerikaanse eiland Guam in de Stille Oceaan, melden de Amerikaanse media. Ze waren een uur in het verboden gebied, waar zich ook een aantal eilanden bevinden die door zowel China als Japan geclaimd worden. De Chinezen reageerden niet.De VS beschouwt het gebied als internationaal luchtruim. Amerika kondigde eerder al aan dat het van plan is om er gewoon te blijven vliegen. De B52's waren op een trainingsmissie.De omstreden eilanden heten in het Japans de Senkaku. De Chinezen noemen ze de Diaoyu. Op dit moment worden ze bestuurd door Japan. Ze bevinden zich tussen het Japanse eiland Okinawa en de Chinese kust, 200 kilometer ten noordoosten van Taiwan.De B52's waren op een trainingsmissie. De VS had de Chinese zet om dat stuk luchtruim te claimen vorige week al veroordeeld."We zien deze ontwikkeling als een destabiliserende poging om het status quo in de regio te wijzigen", zei minister van Defensie Chuck Hagel. "Deze eenzijdige actie verhoogt het risico op misverstanden en misrekeningen." Verdragsrechtelijk is Amerika verplicht om zijn bondgenoot Japan bij te staan als die aangevallen wordt.