Het Hooggerechtshoof van de Verenigde Staten van Amerika heeft geoordeeld dat de topfunctionarissen die dienden onder de regering Bush niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de behandeling van de terreurverdachten na de aanslagen van 9/11.

Het Hooggerechtshof nam zijn beslissing met 4 tegen 2, terwijl 3 rechters zich gewraakt hadden. Daarmee wordt het oordeel van een lagere rechtbank herroepen die had beslist dat een rechtszaak mocht doorgaan tegen onder anderen de voormalige justitieminister John Ashcroft en oud-directeur van de FBI Robert Mueller, de huidige speciale aanklager die mogelijke banden tussen Rusland en het campagneteam van president Donald Trump onderzoekt.

De rechtszaak werd aangespannen door mensen die naar eigen zeggen na de aanslagen van 9/11 als terreurverdachten werden opgepakt op basis van hun etniciteit en religie, en soms maandenlang werden vastgehouden. Sommigen zouden daarnaast zijn mishandeld: ze werden lang in te kleine of isoleercellen gehouden of werden geslagen en uitgescholden. Ze willen dat de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het beleid, worden vervolgd.

De functionarissen genieten echter allemaal immuniteit die hen beschermt tegen klachten die persoonlijk tot hen zijn gericht. Het is net die immuniteit die het Hooggerechtshof ertoe heeft gebracht om de beslissing van de lagere rechtbank te herroepen.

Rechter Anthony Kennedy noemde de beschuldigingen ernstig en zei dat het hof dergelijke behandeling van gevangenen niet goedkeurt, maar gaf te kennen dat enkel het Congres de bevoegdheid heeft om rechtszaken tegen functionarissen toe te laten.

Het Hooggerechtshoof van de Verenigde Staten van Amerika heeft geoordeeld dat de topfunctionarissen die dienden onder de regering Bush niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de behandeling van de terreurverdachten na de aanslagen van 9/11. Het Hooggerechtshof nam zijn beslissing met 4 tegen 2, terwijl 3 rechters zich gewraakt hadden. Daarmee wordt het oordeel van een lagere rechtbank herroepen die had beslist dat een rechtszaak mocht doorgaan tegen onder anderen de voormalige justitieminister John Ashcroft en oud-directeur van de FBI Robert Mueller, de huidige speciale aanklager die mogelijke banden tussen Rusland en het campagneteam van president Donald Trump onderzoekt. De rechtszaak werd aangespannen door mensen die naar eigen zeggen na de aanslagen van 9/11 als terreurverdachten werden opgepakt op basis van hun etniciteit en religie, en soms maandenlang werden vastgehouden. Sommigen zouden daarnaast zijn mishandeld: ze werden lang in te kleine of isoleercellen gehouden of werden geslagen en uitgescholden. Ze willen dat de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het beleid, worden vervolgd. De functionarissen genieten echter allemaal immuniteit die hen beschermt tegen klachten die persoonlijk tot hen zijn gericht. Het is net die immuniteit die het Hooggerechtshof ertoe heeft gebracht om de beslissing van de lagere rechtbank te herroepen. Rechter Anthony Kennedy noemde de beschuldigingen ernstig en zei dat het hof dergelijke behandeling van gevangenen niet goedkeurt, maar gaf te kennen dat enkel het Congres de bevoegdheid heeft om rechtszaken tegen functionarissen toe te laten.