Amerikaanse ambassadeur in Libië vermoord

© AFP

De Amerikaanse ambassadeur in Libië, Christopher Stevens, en drie Amerikaanse diplomaten zijn gedood bij een aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, de tweede stad van het land.

Dat bevestigt de Amerikaanse president Barack Obama. “Dit was een schandalige en schokkende aanval”, zo zei hij op een persconferentie in de tuin van het Witte Huis.

Obama zei ook dat de daders zich voor een rechter zullen moeten verantwoorden. “Gerechtigheid zal geschieden”. De VS zullen met de Libische autoriteiten samenwerken om een onderzoek in te stellen naar de aanval. Libië heeft reeds zijn excuses aangeboden.

De veiligheidsmaatregelen in Amerikaanse instellingen in het buitenland worden intussen verstrengd, zo kondigde Obama nog aan.

Anti-islamfilm

Onbekende gewapende mannen vielen het gebouw afgelopen nacht aan. Er werden raketten afgevuurd op het consulaat en betogers staken het gebouw nadien in brand.

Aanleiding voor het geweld is waarschijnlijk een anti-islamfilm zijn van de Amerikaanse dominee Terry Jones. In de film, ‘Innocence of Justice’, wordt de profeet Mohammed voorgesteld als een kinderverkrachter en moordenaar.

Ook de Amerikaanse ambassade in Caïro werd aangevallen door woedende moslims, meldt de Britse omroep BBC. (DPA/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content