Amerikaanse ambassade in Jeruzalem mag uitbreiden van burgemeester

Israëlische veiligheidstroepen voor de Rotskoepel in Jeruzalem. © Belga Image

De burgemeester van Jeruzalem heeft de Amerikaanse ambassade de toestemming gegeven om zijn gebouwen met 700 vierkante meter uit te breiden. Dat maakte het kantoor van burgemeester Nir Barkat bekend. Hij zei ‘gelukkig en trots’ te zijn de toestemming te mogen aankondigen.

De uitbreidingsplannen komen zes maanden nadat de Amerikaanse regering had beslist de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen en om de stad te erkennen als de hoofdstad van Israël. Die twee controversiële beslissingen lokten internationale verontwaardiging uit.

In oktober kondigden de VS ook nog aan dat het consulaat in Jeruzalem zou sluiten. Vooral Palestijnen maakten daarvan gebruik. Het consulaat wordt vervangen door een afzonderlijk departement in de nieuwe ambassade.

Het statuut van Jeruzalem is omstreden. Zowel de Israeli’s als de Palestijnen maken aanspraak op de historische stad.

‘In de initiële fase, omvatte de ambassade in Jeruzalem kantoorruimte voor de ambassadeur en beperkt personeel’, aldus een woordvoerster van de ambassade eerder in begin november. Ze zei dat ‘de tweede fase’ van de bouwwerkzaamheden tegen de zomer van 2019 zal afgerond zijn en plaats zal bieden voor meer personeel.

De internationale gemeenschap oordeelt dat de verhuis van de Amerikaanse ambassade het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen belemmert.

Het statuut van Jeruzalem is omstreden. Zowel de Israeli’s als de Palestijnen maken aanspraak op de historische stad. Israël claimt Jeruzalem als zijn ‘eeuwige en ondeelbare hoofdstad’, inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat. Daarom zijn de meeste ambassades gelegen in Tel Aviv.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content