Amerikaans parlement keurt wetsvoorstel legalisering ongedocumenteerde immigranten goed

Demonstranten en 'Dreamers', een bijnaam voor DACA-immigranten, protesteren om aandacht te vragen voor hun situatie. New York, 15 februari 2018.

Het wetsvoorstel moet voorkomen dat zogenaamde ‘Dreamers’, die als kind zonder papieren naar de VS kwamen, worden uitgezet. Ook moet het makkelijker worden voor hen om staatsburgerschap te krijgen.

228 leden van het Huis stemden voor het wetsvoorstel, 197 tegen. Slechts negen Republikeinen stemden in met het voorstel. Het wetsvoorstel wordt nu naar de Senaat gestuurd, waar het waarschijnlijk nog meer weerstand zal krijgen van de Republikeinse partij.

De Amerikaanse president Joe Biden wil stoppen met het uitzetten van ongedocumenteerde immigranten en feitelijk amnestie regelen, ook voor de ‘Dreamers’. Dat zijn honderdduizenden mensen die als kind zonder papieren zijn geïmmigreerd en hun volwassen leven in de VS zijn begonnen. Veel van hen zijn in de VS opgegroeid, naar school geweest en hebben werk in het land. Zij kregen rechtsbescherming tot 2017, toen de regering van Donald Trump dat afschafte.

Het Huis stemde ook in met een tweede wetsvoorstel dat ongeveer 1 miljoen arbeidsmigranten moet beschermen tegen uitzetting. 247 leden stemden voor, 174 stemden tegen.

In totaal moeten via het nieuwe beleid van Biden ongeveer 2,5 miljoen ongedocumenteerde vreemdelingen in vijf jaar tijd een permanente verblijfsvergunning kunnen krijgen en drie jaar daarna ook Amerikaans staatsburgerschap.

Biden heeft zich altijd tegen het strenge migratiebeleid van zijn voorganger Trump gekeerd en benadrukte al op de eerste dag van zijn presidentschap dat hij het beleid zou aanpassen. De legalisering van ongedocumenteerde immigranten, waarvan bijna de helft uit Mexico komt, is al lang een prioriteit van Democratische en progressieve politici, die zeggen dat ongedocumenteerde immigranten bijdragen aan de economie en er sowieso steeds minder mensen zonder papieren naar de VS komen.

Het is niet bekend hoeveel mensen zonder papieren in de VS zijn. De meeste schattingen stellen ergens tussen de tien en twaalf miljoen mensen. Onder hen zijn zeker bijna twee miljoen mensen uit Centraal-Amerika (voornamelijk El Salvador, Guatemala en Honduras).

Ongeveer 14.000 migrantenkinderen aan zuidgrens VS onder toezicht Amerikaanse autoriteiten

Donderdag werd ook bekend dat zowat 14.000 niet-begeleide minderjarige migranten en vluchtelingen zich momenteel onder toezicht van de Amerikaanse autoriteiten bevinden, nadat ze via de zuidelijke grens de VS waren binnengekomen.

Er worden 9.562 kinderen opgevangen door het ministerie van Binnenlandse Veiligheid en ongeveer 4.500 door het grensbeveiligingsagentschap CBP. ‘Ons uiteindelijke doel is om niet-begeleide kinderen zo snel mogelijk te herenigen met een familielid of met een sponsor in de Verenigde Staten’, zegt een van de ambtenaren. Ongeveer 90 procent van de minderjarigen zou op die manier uit handen van de autoriteiten kunnen worden gehaald.

Het aantal migranten dat vanuit Mexico zonder papieren de VS binnenkomt, is de laatste tijd sterk gestegen. Volgens het grensbeveiligingsagenteschap zijn alleen al in februari bijna 9.500 minderjarigen de grens overgestoken, wat bijna een verdubbeling is in vergelijking met december. Gezinnen en alleenstaande volwassenen worden door de Amerikaanse overheid teruggestuurd, maar dat is niet het geval voor niet-begeleide kinderen.

De regering van president Joe Biden was onlangs nog onder vuur komen liggen wegens het grote aantal minderjarige migranten. Volgens berichten in de media worden sommigen in slechte omstandigheden opgevangen. Gewezen Amerikaans president Donald Trump had van het afsluiten van de zuidgrens een van zijn prioriteiten gemaakt. Maar de regering-Biden heeft dat beleid deels teruggedraaid.

Alejandro Mayorkas, de nieuwe minister van Binnenlandse Veiligheid, had dinsdag gezegd dat de regering een grote toename verwacht van het aantal vluchtelingen en migranten dat zal aankomen.

Partner Content