Amerikaans Huis van Afgevaardigden stemt voor verbod op semiautomatische wapens

Winkel met dodelijk handelswaar in Oceanside, California, Verenigde Staten, April 12, 2021. REUTERS/Bing Guan/File Photo © Reuters

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag voor het verbod op semiautomatische wapens gestemd. De stemming was nipt: 217 leden stemden voor, 213 tegen. De wet moet nu naar de Senaat, waar ze zo goed als zeker geblokkeerd zal worden door de Republikeinen.

Aanvalsgeweren waren verboden van 1994 tot 2004 in de VS. Toen het verbod afliep was er geen meerderheid meer voor een verlenging. Dergelijke wapens worden steeds weer gebruikt voor dodelijke schietpartijen. Ze zijn vaak gemakkelijk te verkrijgen en de Republikeinen blokkeren keer op keer strengere wapenwetten. Zij worden sterk beïnvloed door de zeer machtige wapenlobby in het land. Twee Republikeinen stemden vrijdag wel mee voor het wetsvoorstel van de Democraten.

De afgelopen maanden vonden weer een reeks erg bloederige schietpartijen plaats in de VS. Op 4 juli, de Amerikaanse nationale feestdag, schoot een jongeman nog 7 mensen dood en verwondde meer dan 30 anderen in Highland Park, in Chicago. Eind mei schoot een 18-jarige schutter 19 kinderen twee leerkrachten dood in een basisschool in Uvalde, Texas, een week nadat een andere 18-jarige in Buffalo om racistische motieven 10 mensen doodschoot.

Afgelopen maand nam het Congres over de partijlijnen heen een wet aan tegen wapengeweld, maar die kwam niet in de buurt van de voorstellen tot hervorming van president Joe Biden.  De Democraten maken gebruik van hun meerderheid in het Huis – die ze mogelijk na de Midterms in november kwijt zijn – om wetten door te voeren, bijvooebeeld voor de bescherming van het homohuwelijk of het recht op arbortus.

Verwacht wordt dat ook deze wetten niet goedgekeurd zullen worden door de Senaat, waar de Democraten een flinterdunne meerderheid hebben – 50-50 met de vicepresident die de doorslaggevende stem heeft bij een ex aequo. In de Senaat is een meerderheid van 60 stemmen nodig om een wet te stemmen.

Partner Content