Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de weg vrijgemaakt voor het homohuwelijk in vijf staten. Dat gebeurde nadat de rechters van de hoogste gerechtsinstantie in de VS beslist hadden alle beroepszaken omtrent de legalisering van het homohuwelijk in die staten af te wijzen. Het Hooggerechtshof zich niet zal buigen over de vraag of het verbod op het homohuwelijk indruist tegen de Amerikaanse grondwet.

Homokoppels kunnen in dertig staten trouwen

In Indiana, Oklahoma, Utah, Virginia en Wisconsin kunnen mensen van hetzelfde geslacht nu voor de wet met elkaar trouwen. In die vijf staten hadden lagere rechtbanken geoordeeld dat een verbod op het homohuwelijk indruist tegen het gelijkheidsbeginsel in de Amerikaanse grondwet, maar telkens gingen de staatsbesturen daartegen in beroep. In afwachting van een beslissing van het Hooggerechtshof waren alle homohuwelijken in die staten opgeschort. Door de beslissing van het Hooggerechtshof worden de vonnissen van de lagere rechtbanken nu gehandhaafd. Homohuwelijken zijn nu mogelijk in een dertigtal Amerikaanse staten. (Belga / JH)

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de weg vrijgemaakt voor het homohuwelijk in vijf staten. Dat gebeurde nadat de rechters van de hoogste gerechtsinstantie in de VS beslist hadden alle beroepszaken omtrent de legalisering van het homohuwelijk in die staten af te wijzen. Het Hooggerechtshof zich niet zal buigen over de vraag of het verbod op het homohuwelijk indruist tegen de Amerikaanse grondwet.In Indiana, Oklahoma, Utah, Virginia en Wisconsin kunnen mensen van hetzelfde geslacht nu voor de wet met elkaar trouwen. In die vijf staten hadden lagere rechtbanken geoordeeld dat een verbod op het homohuwelijk indruist tegen het gelijkheidsbeginsel in de Amerikaanse grondwet, maar telkens gingen de staatsbesturen daartegen in beroep. In afwachting van een beslissing van het Hooggerechtshof waren alle homohuwelijken in die staten opgeschort. Door de beslissing van het Hooggerechtshof worden de vonnissen van de lagere rechtbanken nu gehandhaafd. Homohuwelijken zijn nu mogelijk in een dertigtal Amerikaanse staten. (Belga / JH)