Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft de zogenaamde 'travel ban' van president Donald Trump gevalideerd, een inreisverbod voor mensen uit onder meer zes overwegend islamitische landen. De rechters stemden vijf tegen vier, waarbij de conservatieve rechters de meerderheid haalden. Het Hooggerechtshof meent in het arrest, opgesteld door voorzitter John Roberts, dat de president enkel op legitieme wijze gebruikmaakte van zijn bevoegdheden.

Voor president Donald Trump is dit een aanzienlijke overwinning, na een lange juridische strijd rond de controversiële maatregel.

Het inreisverbod waarvan sprake is de derde versie van een decreet dat een schokgolf door de wereld stuurde toen het Witte Huis het decreet op 27 januari 2017 abrupt in werking stelde, een week na het aantreden van Trump. De jongste versie van het inreisverbod sluit de Amerikaanse grenzen voor ongeveer 150 miljoen mensen, onderdanen van Jemen, Syrië, Libië, Iran, Somalië en Noord-Korea. De tegenstanders hekelden een 'anti-moslimsdecreet', een beschuldiging die de regering krachtig tegensprak.

President Trump vierde het arrest van het Hooggerechtshof uitbundig.. 'HOOGGERECHTSHOF HANDHAAFT INREISVERBOD TRUMP', twitterde de president. 'Wow!'

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft de zogenaamde 'travel ban' van president Donald Trump gevalideerd, een inreisverbod voor mensen uit onder meer zes overwegend islamitische landen. De rechters stemden vijf tegen vier, waarbij de conservatieve rechters de meerderheid haalden. Het Hooggerechtshof meent in het arrest, opgesteld door voorzitter John Roberts, dat de president enkel op legitieme wijze gebruikmaakte van zijn bevoegdheden.Voor president Donald Trump is dit een aanzienlijke overwinning, na een lange juridische strijd rond de controversiële maatregel.Het inreisverbod waarvan sprake is de derde versie van een decreet dat een schokgolf door de wereld stuurde toen het Witte Huis het decreet op 27 januari 2017 abrupt in werking stelde, een week na het aantreden van Trump. De jongste versie van het inreisverbod sluit de Amerikaanse grenzen voor ongeveer 150 miljoen mensen, onderdanen van Jemen, Syrië, Libië, Iran, Somalië en Noord-Korea. De tegenstanders hekelden een 'anti-moslimsdecreet', een beschuldiging die de regering krachtig tegensprak. President Trump vierde het arrest van het Hooggerechtshof uitbundig.. 'HOOGGERECHTSHOF HANDHAAFT INREISVERBOD TRUMP', twitterde de president. 'Wow!'