Het Huis van Afgevaardigden keurde woensdagavond plaatselijke tijd bijna unaniem twee wetsvoorstellen goed die de dag voordien ook al groen licht kregen in de Senaat. President Donald Trump moet de wetgeving nog ondertekenen. Het is niet duidelijk of en wanneer hij dat zal doen; momenteel onderhandelt Trump met China over een handelsakkoord, dus de Hongkong-wetten komen op een gevoelig moment.

De 'Hong Kong Human Rights and Democracy Act' voorziet sancties tegen Chinese ambtenaren 'die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van fundamentele vrijheden' in de stad. Bovendien zou het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks moeten bepalen of Hongkong autonoom genoeg is om haar speciale handelsstatus te behouden.

De tweede wet verbiedt vervolgens de export van onder andere traangas, rubberen kogels, waterkanonnen en handboeien aan de politie van Hongkong.

Hongkong is een semi-autonome regio van China, waar al maanden manifestaties plaatsvinden om democratische hervormingen te eisen. Peking dreigde na de berichten over de wetsvoorstellen al met represailles tegen Washington. De Chinezen beschuldigen Washington ervan een 'verborgen politieke agenda' te hebben om China en Hongkong te destabiliseren.

Het Huis van Afgevaardigden keurde woensdagavond plaatselijke tijd bijna unaniem twee wetsvoorstellen goed die de dag voordien ook al groen licht kregen in de Senaat. President Donald Trump moet de wetgeving nog ondertekenen. Het is niet duidelijk of en wanneer hij dat zal doen; momenteel onderhandelt Trump met China over een handelsakkoord, dus de Hongkong-wetten komen op een gevoelig moment.De 'Hong Kong Human Rights and Democracy Act' voorziet sancties tegen Chinese ambtenaren 'die verantwoordelijk zijn voor het ondermijnen van fundamentele vrijheden' in de stad. Bovendien zou het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks moeten bepalen of Hongkong autonoom genoeg is om haar speciale handelsstatus te behouden. De tweede wet verbiedt vervolgens de export van onder andere traangas, rubberen kogels, waterkanonnen en handboeien aan de politie van Hongkong. Hongkong is een semi-autonome regio van China, waar al maanden manifestaties plaatsvinden om democratische hervormingen te eisen. Peking dreigde na de berichten over de wetsvoorstellen al met represailles tegen Washington. De Chinezen beschuldigen Washington ervan een 'verborgen politieke agenda' te hebben om China en Hongkong te destabiliseren.