Amerikaan die ongewapende zwarte tiener doodschoot vrijgesproken

© ImageGlobe

George Zimmerman, de buurtwachter uit Florida die vorig jaar de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot, is vrijgesproken.

George Zimmerman, de buurtwachter uit Florida die vorig jaar de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot, is vrijgesproken. De zaak werd in heel de Verenigde Staten gevolgd omwille van de mogelijke racistische motieven.
De zes vrouwelijke juryleden in het proces in Sanford verklaarden Zimmerman na meer dan 16 uur deliberatie niet schuldig aan zowel moord als doodslag. De man riskeerde respectievelijk levenslang en 30 jaar cel. Toen de rechter de beslissing voorlas, reageerde Zimmerman amper.

Buurtwacht

De feiten speelden zich in februari 2012 af. Zimmerman (29) is een hispano-american en lid van een vrijwillige buurtwacht. Hij beweert dat hij tijdens een nachtelijke patrouille door Martin werd aangevallen. De zwarte tiener was ongewapend. Zimmermans advocaat pleitte dat zijn cliënt vuurde uit zelfverdediging – zelf getuigde Zimmerman niet op het proces.

Volgens de openbare aanklager had Zimmerman echter Martin gevolgd toen die van een snoepwinkel op weg was naar huis. Vlak voor het schietincident uitte Zimmerman haat tegen lokale tieners toen hij de politiedispatching belde, aldus openbaar aanklager Angela Corey. Het fatale schot was ook hoorbaar op de opname van dat telefoongesprek.

De zaak zorgde voor internationale verontwaardiging, omdat racistische motieven achter de misdaad vermoed werden. De procureur-generaal beschuldigde aangeklaagde George Zimmerman aan het begin van het proces, eind juni, ervan de 17-jarige tiener bewust doodgeschoten te hebben. ‘Hij heeft hem slechts om een enkele reden gedood: gewoon omdat hij het wilde’, zei procureur-generaal John Guy.

Kogelvrije vest

Nog voor het verdict bekendraakte, riepen de politie en verschillende organisaties op tot kalmte en bezinning. Dominee Jesse Jackson, de bekende burgerrechtenactivist, zei dat er bij een veroordeling geen ‘ongepaste vrede’ mag zijn omdat een jongen het leven verloor. ‘Als hij niet veroordeeld wordt, moeten we geweld vermijden omdat het enkel tot nieuwe tragedies leidt.’

Volgens de New York Times vermeed Zimmerman na afloop de grote menigte en droeg hij een kogelvrije vest toen hij de rechtszaal verliet. Buiten riep de menigte ‘geen gerechtigheid geen vrede’.

Vader Martin reageert emotioneel op Twitter

Meteen na het vonnis stuurde Tracy Martin, de vader van Trayvon, enkele emotionele tweets de wereld in.

God blessed Me & Sybrina with Tray and even in his death I know my baby proud of the FIGHT we along with all of you put up for him GOD BLESS

— Tracy Martin (@BTraymartin9) July 14, 2013

Thanks to everyone who are with us and who will be with us si we together can make sure that this doesn’t happen again

— Tracy Martin (@BTraymartin9) July 14, 2013

Even though I am broken hearted my faith is unshattered I WILL ALWAYS LOVE MY BABY TRAY

— Tracy Martin (@BTraymartin9) July 14, 2013

(Belga/AFP/DPA/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content