"De Verenigde Staten zijn de oorlog in Afghanistan aan het verliezen, als ze nog niet verloren is", waarschuwde Bruce Riedel woensdag in Washington. Riedel is een voormalige adviseur van president Barack Obama.

"Alle indicatoren en statistieken geven aan dat het momentum in de oorlog in het voordeel van de Taliban ligt", vertelde Bruce Riedel op een voordracht, georganiseerd door denktank Jamestown Foundation in de hoofdstad. Riedel heeft een 30-jarige carrière bij de CIA achter de rug en werkte ook in het campagneteam van presidentskandidaat Obama.

"President Obama erfde in januari 2009 rampzalige toestanden in Pakistan en Afghanistan", meent Riedel. "En de zaken zijn er de laatste tien maanden niet op verbeterd. Deze oorlog is verspild. De vorige regering heeft gedurende jaren niets gedaan. Bijgevolg kan vandaag een opstand het overleven van de regering-Karzaï bedreigen, een opstand die er normaal nooit zou gekomen zijn."

Maar, zelfs al ligt de situatie zeer moeilijk, toch is nog niet alles verloren, besloot de voormalige adviseur. "De opstand in Afghanistan is geen nationale opstand, maar een opstand van de Pashtun."

"De Verenigde Staten zijn de oorlog in Afghanistan aan het verliezen, als ze nog niet verloren is", waarschuwde Bruce Riedel woensdag in Washington. Riedel is een voormalige adviseur van president Barack Obama."Alle indicatoren en statistieken geven aan dat het momentum in de oorlog in het voordeel van de Taliban ligt", vertelde Bruce Riedel op een voordracht, georganiseerd door denktank Jamestown Foundation in de hoofdstad. Riedel heeft een 30-jarige carrière bij de CIA achter de rug en werkte ook in het campagneteam van presidentskandidaat Obama."President Obama erfde in januari 2009 rampzalige toestanden in Pakistan en Afghanistan", meent Riedel. "En de zaken zijn er de laatste tien maanden niet op verbeterd. Deze oorlog is verspild. De vorige regering heeft gedurende jaren niets gedaan. Bijgevolg kan vandaag een opstand het overleven van de regering-Karzaï bedreigen, een opstand die er normaal nooit zou gekomen zijn."Maar, zelfs al ligt de situatie zeer moeilijk, toch is nog niet alles verloren, besloot de voormalige adviseur. "De opstand in Afghanistan is geen nationale opstand, maar een opstand van de Pashtun."