Amanda Knox (26) werd in 2011 in beroep vrijgesproken voor de moord op haar huisgenote, de Britse studente Meredith Kercher. Het meisje werd in 2007 tijdens een seksspel in Perugia op een bijzonder gruwelijke manier vermoord. Ze werd gedood met tientallen messteken. Haar keel was overgesneden.

Amanda Knox en haar Italiaanse vriend Raffaele Sollecito werden in eerste aanleg veroordeeld voor de moord. Ze kregen respectievelijk 25 en 16 jaar cel maar werden in beroep vrijgesproken. Knox had op dat moment vier jaar in de gevangenis gezeten.

Onterechte beschuldiging

Op dit moment zit enkel de Ivoriaan Rudy Guede nog in de cel voor de moord op Kercher. Hij kreeg een apart proces en werd ook in beroep veroordeel tot 16 jaar cel. Tijdens het onderzoek wees Knox met een beschuldigende vinger naar Patrick Lumumba, een bareigenaar met Belgische roots, maar het gerecht was al snel overtuigd van de onschuld van de man. Voor deze onterechte beschuldiging werd Knox veroordeeld tot 3 jaar cel. Die straf is opgeslorpt door de vier jaar die ze in de gevangenis zat in voorarrest en bij de veroordeling in eerste aanleg.

De rechtzaak tegen Amanda Knox werd wereldwijd één van de meest gemediatiseerde rechtzaken van 2011. De zaak zorgde ook voor spanningen tussen Italië en de Verenigde Staten. Na haar vrijspraak vertrok Amanda Knox onmiddellijk naar huis. Ze schreef het boek 'Waiting to be heard' waarin ze haar versie van het verhaal vertelt.

Ze zal bij deze nieuwe rechtzaak niet aanwezig zijn. Italië kan een Amerikaanse staatsburger daar niet toe dwingen. Bij het eerste proces was ze aangehouden in Italië zelf. Ook als ze deze keer toch veroordeeld zou worden, is de kans zo goed als onbestaande dat de Verenigde Staten haar zullen uitleveren aan Italië.

Graf

Tijdens een live show op NBC eerder deze week verdedigde Amanda Knox haar beslissing om niet aanwezig te zijn bij de rechtzaak. Ze zei ook dat ze graag het graf van Meredith Kercher zou bezoeken. Daarop vroeg de familie van Kercher haar om weg te blijven van het graf. 'Het heeft ons als familie vijf jaar gekost om er zelfs maar een klein beetje mee te kunnen leven dat we afscheid moesten nemen van Meredith. Dit is voor ons verschrikkelijk pijnlijk,' zegt haar zus Stephanie. 'Ze heeft nu een plaats dichtbij ons waar wij en haar vrienden haar kunnen bezoeken en tijd kunnen doorbrengen met haar. Ik hoop dat dit door iedereen gerespecteerd wordt.'

Het nieuwe proces vindt plaats in Firenze. Volgens het Italiaans Hooggerechtshof is een nieuw proces nodig omdat er in het vorige zeer vele vragen onbeantwoord bleven. 'Er waren veel tegenstrijdigheden en een manifest gebrek aan logica.'

De nieuwe rechter krijgt de opdracht om alle bewijsmateriaal in zijn totaliteit te beoordelen en niet - zoals tijdens het beroep - elk stukje afzonderlijk, waarbij heel wat bewijs onderschat zou zijn geworden. Het nieuwe proces zal naar verwachting enkele maanden duren.

Amanda Knox (26) werd in 2011 in beroep vrijgesproken voor de moord op haar huisgenote, de Britse studente Meredith Kercher. Het meisje werd in 2007 tijdens een seksspel in Perugia op een bijzonder gruwelijke manier vermoord. Ze werd gedood met tientallen messteken. Haar keel was overgesneden. Amanda Knox en haar Italiaanse vriend Raffaele Sollecito werden in eerste aanleg veroordeeld voor de moord. Ze kregen respectievelijk 25 en 16 jaar cel maar werden in beroep vrijgesproken. Knox had op dat moment vier jaar in de gevangenis gezeten. Onterechte beschuldigingOp dit moment zit enkel de Ivoriaan Rudy Guede nog in de cel voor de moord op Kercher. Hij kreeg een apart proces en werd ook in beroep veroordeel tot 16 jaar cel. Tijdens het onderzoek wees Knox met een beschuldigende vinger naar Patrick Lumumba, een bareigenaar met Belgische roots, maar het gerecht was al snel overtuigd van de onschuld van de man. Voor deze onterechte beschuldiging werd Knox veroordeeld tot 3 jaar cel. Die straf is opgeslorpt door de vier jaar die ze in de gevangenis zat in voorarrest en bij de veroordeling in eerste aanleg. De rechtzaak tegen Amanda Knox werd wereldwijd één van de meest gemediatiseerde rechtzaken van 2011. De zaak zorgde ook voor spanningen tussen Italië en de Verenigde Staten. Na haar vrijspraak vertrok Amanda Knox onmiddellijk naar huis. Ze schreef het boek 'Waiting to be heard' waarin ze haar versie van het verhaal vertelt. Ze zal bij deze nieuwe rechtzaak niet aanwezig zijn. Italië kan een Amerikaanse staatsburger daar niet toe dwingen. Bij het eerste proces was ze aangehouden in Italië zelf. Ook als ze deze keer toch veroordeeld zou worden, is de kans zo goed als onbestaande dat de Verenigde Staten haar zullen uitleveren aan Italië. Graf Tijdens een live show op NBC eerder deze week verdedigde Amanda Knox haar beslissing om niet aanwezig te zijn bij de rechtzaak. Ze zei ook dat ze graag het graf van Meredith Kercher zou bezoeken. Daarop vroeg de familie van Kercher haar om weg te blijven van het graf. 'Het heeft ons als familie vijf jaar gekost om er zelfs maar een klein beetje mee te kunnen leven dat we afscheid moesten nemen van Meredith. Dit is voor ons verschrikkelijk pijnlijk,' zegt haar zus Stephanie. 'Ze heeft nu een plaats dichtbij ons waar wij en haar vrienden haar kunnen bezoeken en tijd kunnen doorbrengen met haar. Ik hoop dat dit door iedereen gerespecteerd wordt.' Het nieuwe proces vindt plaats in Firenze. Volgens het Italiaans Hooggerechtshof is een nieuw proces nodig omdat er in het vorige zeer vele vragen onbeantwoord bleven. 'Er waren veel tegenstrijdigheden en een manifest gebrek aan logica.' De nieuwe rechter krijgt de opdracht om alle bewijsmateriaal in zijn totaliteit te beoordelen en niet - zoals tijdens het beroep - elk stukje afzonderlijk, waarbij heel wat bewijs onderschat zou zijn geworden. Het nieuwe proces zal naar verwachting enkele maanden duren.