'Als vrouwen floreren, dan floreren wij ook allemaal,' zei Ban Ki-moon. 'Als meisjes worden tegengehouden, dan voelt de hele wereld de pijn'. De 59e CSW, in het VN-hoofdkwartier in New York, loopt nog tot en met 20 maart.

Vrouwen in parlementen en regeringen

De VN-topman zei ook dat hij vindt dat de vooruitgang te traag gaat. Tijdens de Vrouwenconferentie in Peking in 1995 is als doel 30 procent vrouwen in parlementen en regeringen gesteld. Het wereldwijde gemiddelde lag in 1995 op 11,3 procent. In 2015 was dat 22,1 procent. Toch werd in 2014 maar weinig vooruitgang geboekt. Het wereldwijde gemiddelde steeg met slechts 0,3 procent.

Vijf landen hebben geen enkele vrouw in hun parlement: Micronesië, Palau, Qatar, Tonga en Vanuatu. Acht landen hebben geen enkele vrouwelijke minister: Bosnië-Herzegovina, Brunei, Hongarije, Pakistan, Saudi-Arabië, Slovakije, Tonga en Vanuatu.

Radicalisering

Ban Ki-moon zei tegen de vrouwelijke afgevaardigden dat het versterken van de positie van vrouwen en meisjes de beste manier is om groei te bevorderen, de meeste hoop biedt op verzoening en de beste buffer vormt tegen radicalisering van jongeren en zich herhalend geweld.

'Sinds de conferentie in Peking zijn belangrijke stappen vooruit gezet. Er gaan meer meisjes dan ooit naar school. De moedersterfte is bijna gehalveerd. Meer vrouwen leiden bedrijven, regeringen en wereldwijde organisaties. Tegelijkertijd gaat die vooruitgang veel te langzaam en wat we gewonnen hebben is niet onomkeerbaar', zei Ban.

Helle Thorning-Schmidt, Belga Image
Helle Thorning-Schmidt © Belga Image

De secretaris-generaal riep alle betrokken partijen op om zich in te zetten voor het doel om in 2030 een verhouding van 50/50 te bereiken.

Volgt vrouw Ban op?

Intussen klinkt ook de roep om een vrouw aan het hoofd van de Verenigde Naties steeds luider. In het 70-jarig bestaan van de organisatie zijn er slechts drie vrouwelijke kandidaten geweest, meldt Associated Press. Eind 2016 loopt de termijn van de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon, aan het roer sinds 2007, af.

Onder de namen die genoemd worden zijn de Deense eerste minister Helle Thorning-Schmidt, de Chileense presidente Michelle Bachelet en de Bulgaarse directeur-generaal van de UNESCO, Irina Bokova. (IPS/KVDA)

'Als vrouwen floreren, dan floreren wij ook allemaal,' zei Ban Ki-moon. 'Als meisjes worden tegengehouden, dan voelt de hele wereld de pijn'. De 59e CSW, in het VN-hoofdkwartier in New York, loopt nog tot en met 20 maart.De VN-topman zei ook dat hij vindt dat de vooruitgang te traag gaat. Tijdens de Vrouwenconferentie in Peking in 1995 is als doel 30 procent vrouwen in parlementen en regeringen gesteld. Het wereldwijde gemiddelde lag in 1995 op 11,3 procent. In 2015 was dat 22,1 procent. Toch werd in 2014 maar weinig vooruitgang geboekt. Het wereldwijde gemiddelde steeg met slechts 0,3 procent.Vijf landen hebben geen enkele vrouw in hun parlement: Micronesië, Palau, Qatar, Tonga en Vanuatu. Acht landen hebben geen enkele vrouwelijke minister: Bosnië-Herzegovina, Brunei, Hongarije, Pakistan, Saudi-Arabië, Slovakije, Tonga en Vanuatu.Ban Ki-moon zei tegen de vrouwelijke afgevaardigden dat het versterken van de positie van vrouwen en meisjes de beste manier is om groei te bevorderen, de meeste hoop biedt op verzoening en de beste buffer vormt tegen radicalisering van jongeren en zich herhalend geweld.'Sinds de conferentie in Peking zijn belangrijke stappen vooruit gezet. Er gaan meer meisjes dan ooit naar school. De moedersterfte is bijna gehalveerd. Meer vrouwen leiden bedrijven, regeringen en wereldwijde organisaties. Tegelijkertijd gaat die vooruitgang veel te langzaam en wat we gewonnen hebben is niet onomkeerbaar', zei Ban. De secretaris-generaal riep alle betrokken partijen op om zich in te zetten voor het doel om in 2030 een verhouding van 50/50 te bereiken.Intussen klinkt ook de roep om een vrouw aan het hoofd van de Verenigde Naties steeds luider. In het 70-jarig bestaan van de organisatie zijn er slechts drie vrouwelijke kandidaten geweest, meldt Associated Press. Eind 2016 loopt de termijn van de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon, aan het roer sinds 2007, af.Onder de namen die genoemd worden zijn de Deense eerste minister Helle Thorning-Schmidt, de Chileense presidente Michelle Bachelet en de Bulgaarse directeur-generaal van de UNESCO, Irina Bokova. (IPS/KVDA)