Als de Britse eerste minister David Cameron concrete plannen ontvouwt om quota voor migranten uit andere Europese lidstaten in te voeren, gaat de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar inspanningen opgeven om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden. Ze houdt er voor het eerste rekening mee dat een 'Brexit' een reële mogelijkheid is. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.

Migratie is de voorbije maanden opgeklommen tot de grootste bezorgdheid van de Britse kiezers. Daar is de toenemende populariteit van UKIP (UK Independence Party) en de media-aandacht die de partij krijgt, niet vreemd aan. Tory-premier David Cameron, die in mei de parlementsverkiezingen hoopt te winnen, zette het thema ook bovenaan zijn eigen agenda. Hij zei al dat hij migranten minder sociale rechten wil geven als ze niet bijdragen aan de economie. In de entourage van Cameron is te horen dat hij ook nadenkt over quota voor migranten uit andere EU-landen.

Voor Angela Merkel zou dat echter meer dan een brug te ver zijn, ving Der Spiegel op in haar kanselarij en op het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens de vorige Europese top heeft ze Cameron dan ook laten verstaan dat hij met zo'n voorstel een "point of no return" zal bereiken. Het vrij verkeer van personen is een van de pijlers van de EU en daar wordt niet aan getornd, luidt het. (Belga/AVE)

Als de Britse eerste minister David Cameron concrete plannen ontvouwt om quota voor migranten uit andere Europese lidstaten in te voeren, gaat de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar inspanningen opgeven om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden. Ze houdt er voor het eerste rekening mee dat een 'Brexit' een reële mogelijkheid is. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel.Migratie is de voorbije maanden opgeklommen tot de grootste bezorgdheid van de Britse kiezers. Daar is de toenemende populariteit van UKIP (UK Independence Party) en de media-aandacht die de partij krijgt, niet vreemd aan. Tory-premier David Cameron, die in mei de parlementsverkiezingen hoopt te winnen, zette het thema ook bovenaan zijn eigen agenda. Hij zei al dat hij migranten minder sociale rechten wil geven als ze niet bijdragen aan de economie. In de entourage van Cameron is te horen dat hij ook nadenkt over quota voor migranten uit andere EU-landen. Voor Angela Merkel zou dat echter meer dan een brug te ver zijn, ving Der Spiegel op in haar kanselarij en op het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens de vorige Europese top heeft ze Cameron dan ook laten verstaan dat hij met zo'n voorstel een "point of no return" zal bereiken. Het vrij verkeer van personen is een van de pijlers van de EU en daar wordt niet aan getornd, luidt het. (Belga/AVE)