Almachtige CEO van Fox News ‘zal opstappen’ na beschuldigingen van seksuele intimidatie

Roger Ailes, CEO van Fox News © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Roger Ailes, de 76-jarige oprichter en grote baas van het heel rechtse en heel succesrijke Fox News, is in verregaande onderhandelingen verwikkeld die moeten leiden tot zijn vertrek. Het zou kunnen dat een aantal van de topfiguren van het netwerk hun CEO volgen.

Het begin van wat wellicht het einde wordt van Roger Ailes bij Fox News valt te plaatsen op 6 juli. Gretchen Carlson, een eerder gedegradeerde ster van de ochtendshow van Fox News, werd helemaal ontslagen en spande prompt een proces in tegen haar baas wegens seksuele intimidatie. Ailes zou haar, volgens haar klacht, ontslagen hebben omdat ze weigerde in te gaan op zijn avances.

Kort daarna kwamen in New York Magazine 6 andere vrouwen aan het woord die gelijkaardige ervaringen hadden gehad met de Fox-baas, 2 van hen werden geciteerd met naam en toenaam.

De overkoepelende eigenaar van Fox News, 21ste Century Fox, eigendom van de familie Murdoch, stelde een onderzoek in.

De zonen van Rupert Murdoch wilden een bruut ontslag voor Ailes, terwijl hun vader een onderhandelde regeling voorstaat. The New York Post, ook in eigendom van de Murdochs, brengt op de voorpagina dat er dramatische veranderingen op til zijn bij Fox News, met als byline: “Het einde is nabij voor Roger Ailes”. Dat wordt beschouwd als niet zo subtiele aansporing van de Murdochs dat Ailes zijn ontslagpakket, waarover door zijn advocate wordt onderhandeld, beter snel aanneemt – zoniet kan de Post wel eens delen van het dossier beginnen te onthullen.

Bill O'Reilly (rechts), ster van Fox News, hier naast Donald Trump
Bill O’Reilly (rechts), ster van Fox News, hier naast Donald Trump© REUTERS

Breitbart, een conservatieve site, meldt dat tot 50 sterren van Fox News, waaronder het kijkcijferkanon Bill O’Reilly, mogelijks Ailes zullen volgen naar een nieuw op te richten concurrent voor Fox News. Zij blijven hun baas ondersteunen en verdedigen. Hun contracten zijn vaak gebonden aan Ailes – wat betekent dat ze niet langer bij het netwerk moeten blijven als Ailes verdwijnt.

Wie daar niet zal bij zijn, is de andere ster van Fox, Megyn Kelly, die volgens haar advocaat meewerkt aan het onderzoek tegen Ailes. Kelly heeft volgens New York Magazine in haar vroege jaren zelf last gehad van seksuele voorstellen van Ailes (ze heeft in het publiek altijd zijn lof gezongen). Ze heeft volgens dat magazine een ex-collega overtuigd om te getuigen, nadat die in privé had gezegd dat ze dik tegen haar zin op de mond gezoend was door Ailes.

Spreekbuis van boos, wit, conservatief Amerika

Het belang van Fox News is moeilijk te overschatten. De zender werd sinds hij in 1996 onder leiding van Ailes werd opgericht de spreekbuis van boos, wit, conservatief Amerika. Op relatief korte tijd overschaduwde Fox het meer gematigde CNN. De Tea Party kreeg een megafoon van de zender, en verschillende topfiguren van de beweging kregen een uitzending of toch zendtijd. Gematigde Republikeinen als Mitt Romney, de vorige presidentskandidaat, kreeg bakken kritiek over zich van Fox-figuren.

Ailes kon ongemoeid de lijnen uitzetten, omdat de zender met relatief weinig kosten (geen uitgebreid netwerk van correspondenten) enorme winsten maakte.

Recenter, met de opkomst van Kelly, probeerde Fox een iets gematigder koers te varen.

Megyn Kelly, de nieuwe ster van Fox News
Megyn Kelly, de nieuwe ster van Fox News© REUTERS

Ailes, een persoonlijke en langdurige vriend van Donald Trump, heeft het lastig gehad met diens kandidatuur. De zender probeerde een tijdlang Marco Rubio te ondersteunen, tegen Trump in, die een vete creëerde met Megyn Kelly. Maar dit voorjaar kwam er, na bemiddeling van Ailes, een verzoening tussen Kelly en Trump, en sindsdien was Trump alomtegenwoordig bij Fox.

Vraag is wat er nu zal gebeuren. Als Ailes inderdaad een alternatieve zender opricht, en de concurrentie aangaat met Fox, zal dat tot een mediaoorlog leiden. Die oorlog is nu al tot op zekere hoogte aan de gang met anonieme Fox-figuren die Megyn Kelly in Breitbart van verraad beschuldigen, en die sneren naar de “sexy foto’s” die ze liet maken.

Plannen voor een concurrerende zender zullen allicht deel uitmaken van de ontslagonderhandelingen die aan de gang zijn.

Ailes, geboren in 1940, begon zijn mediacarrière als tv-adviseur voor president Richard Nixon. Hij werd later een bepalende figuur in de verkiezingscampagnes van vader George Herbert Walker Bush.

De beschuldigingen van seksuele intimidatie (met hem slapen zou promotie opleveren) werden enkele jaren geleden al geuit, in een boek van Gabriel Sherman over Ailes. Maar toen ging het om anonieme klachten.

Partner Content