‘Alle elementen van akkoord tussen Europa en Turkije staan op het spel’

Volkan Bozkir © Reuters

Voor Turkije is het visumvrij reizen voor Turken van groot belang, maar Ankara weigert in ruil daarvoor zijn antiterrorismewet aan te passen.

Turkije gaat zijn antiterrorismewet niet aanpassen, maar wil blijven zoeken naar een oplossing voor het visumconflict met de Europese Unie. Dat heeft minister van Europese Zaken Volkan Bozkir aangegeven na een onderhoud met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Bozkir maakte duidelijk dat het visumvrij reizen voor Turken van groot belang blijft voor Ankara.

Europa verlangt van Turkije dat het land zijn antiterrorismewet aanpast als voorwaarde voor de opheffing van de visumplicht voor Turkse burgers die naar de Schengenzone willen reizen. Volgens de Europeanen is de wetgeving te verstrekkend en kan ze gebruikt worden om de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid te beknotten. President Recep Tayip Erdogan wimpelde die Europese vraag donderdag nog als “hypocriet” af en in Brussel maakte ook Bozkir duidelijk dat er aan de wetgeving niet getornd kan worden.

“In dit politieke klimaat hebben wij geen manoeuvreerruimte”, zo verwees de minister naar de vele zelfmoordaanslagen die Turkije de voorbije maanden hebben geteisterd. “Het Belgische volk zal dit beter dan ooit begrijpen.”

Out of the box

Bozkir was woensdag in het Europees Parlement, dat de parlementaire behandeling van de visumkwestie niet wil aanvatten vooraleer Ankara aan alle 72 criteria voldoet. Vrijdag praat hij met de Europese hoge vertegenwoordigster Federica Mogherini. “We moeten zoeken naar een manier om hieruit te geraken”, zo verklaarde de minister, die erop wees dat de visumkwestie “een politieke beslissing” is.

Ook Reynders sprak de hoop uit dat “dit moeilijke probleem in de komende dagen en weken” opgelost kan raken en de implementatie van het akkoord opnieuw op de rails kan gezet worden. “Soms moeten we de capaciteit hebben om out of the box te denken”, aldus de Belgische vicepremier.

De Turkse regering beschouwt het visumvrij reizen als een hoeksteen van het omstreden akkoord dat het in maart met Europa sloot om de vluchtelingenstromen naar Griekenland in te dammen. Turkije beloofde de vluchtelingen terug te nemen, en in ruil kreeg Ankara naast een tijdspad voor visumliberalisering ook uitzicht op een deblokkering van de toetredingsonderhandelingen tot de EU en zes miljard euro om de opvang van vluchtelingen in eigen land te verbeteren.

“Alle elementen van ons akkoord staan op het spel”, maakte Bozkir duidelijk. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content