Het blok rond de voormalige Iraakse premier Iyad Allawi heeft de parlementsverkiezingen in Irak gewonnen. Dat hebben regeringsfunctionarissen vrijdag bekendgemaakt.

Zijn coalitie haalde twee zetels meer (91 tegenover 89) dan de lijst van huidig premier Nouri Maliki tijdens de verkiezingen die op 7 maart werden gehouden.

Eerder had een afgevaardigde van de Verenigde Naties in Irak de verkiezingen als 'geloofwaardig' bestempeld. Hij riep de Iraki's op zich neer te leggen bij het resultaat.

Voor de bekendmaking van de uitslag waren er in de stad Khalis, in de provincie Diyama, twee bomaanslagen waarbij minstens veertig doden en meer dan zestig gewonden vielen.

Malikivechtuitslagaan

Maliki legt zich niet neer bij de uitslag. Na de bekendmaking kondigde hij aan dat hij ze zal aanvechten.

Maliki herhaalde zijn oproep aan de kiescommissie om de stemmen te hertellen. Hij zei dat zijn coalitie doorzet met haar plannen om een nieuwe regering te vormen.

Het blok rond de voormalige Iraakse premier Iyad Allawi heeft de parlementsverkiezingen in Irak gewonnen. Dat hebben regeringsfunctionarissen vrijdag bekendgemaakt. Zijn coalitie haalde twee zetels meer (91 tegenover 89) dan de lijst van huidig premier Nouri Maliki tijdens de verkiezingen die op 7 maart werden gehouden. Eerder had een afgevaardigde van de Verenigde Naties in Irak de verkiezingen als 'geloofwaardig' bestempeld. Hij riep de Iraki's op zich neer te leggen bij het resultaat.Voor de bekendmaking van de uitslag waren er in de stad Khalis, in de provincie Diyama, twee bomaanslagen waarbij minstens veertig doden en meer dan zestig gewonden vielen.MalikivechtuitslagaanMaliki legt zich niet neer bij de uitslag. Na de bekendmaking kondigde hij aan dat hij ze zal aanvechten.Maliki herhaalde zijn oproep aan de kiescommissie om de stemmen te hertellen. Hij zei dat zijn coalitie doorzet met haar plannen om een nieuwe regering te vormen.