De algemene staking tegen de geplande pensioenhervorming van president Emmanuel Macron heeft donderdag in heel Frankrijk 806.000 manifestanten op de been gebracht. Dat deelde het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken mee. De vakbond CGT telde er bijna dubbel zoveel: 'meer dan 1,5 miljoen betogers', gaf het donderdagavond aan.

Het verschil tussen beide tellingen was nog veel groter in Parijs: 65.000 volgens Binnenlandse Zaken, 250.000 volgens de vakbond. De CGT noemde de stakingsdag alvast 'een geslaagde eerste etappe van de sociale mobilisering'. Er waren luidens de bond meer dan 250 betogingen in het hele land.

'Vastberaden'

De Franse president Emmanuel Macron is ondanks de algemene staking in zijn land "kalm en vastbesloten" om door te gaan met zijn hervorming van de pensioenen waarvan premier Edouard Philippe volgende week de 'algemene architectuur' zal bekendmaken. Dat maakte het Elysée donderdag bekend.

"Het staatshoofd is kalm en vastberaden deze hervorming door te voeren, luisterend en consulterend", luidt het. 'Hij verwacht ook eerbied voor de openbare orde en het ongenoegen dat de Fransen ondergaan.'

Volgens het communiqué zal Hoog Commissaris Jean-Paul Delevoye begin volgende week de consultaties met de sociale partners afronden en daarvan een synthese maken. Premier Philippe maakt dan midden volgende week de 'algemene architectuur' van de hervorming publiek.

Nooit gezien

Als gevolg van de algemene staking liggen donderdag zeven van de acht raffinaderijen in Frankrijk plat, liet de vakbond CGT Chémie weten. 'Nooit gezien', luidt het.

Volgens de vakbond heeft geen enkel product die zeven raffinaderijen verlaten, waaronder vijf van Total. Twaalf van de 200 brandstofopslagplaatsen in Frankrijk waren op de middag geblokkeerd, zegt Total.

Volgens het ministerie van Onderwijs staakt 51,15 procent van het personeel in het basisonderwijs en 42,32 procent in het middelbaar onderwijs. De vakbonden gewagen respectievelijk van 70 en 75 procent.

Ook de Franse toeristische trekpleisters worden getroffen door de staking. Dé toeristische attractie van Parijs, de Eiffeltoren, blijft dicht donderdag. De exploitant deelt donderdag mee dat hij niet voldoende personeel heeft om open te gaan. Het Musée d'Orsay, het museum dat vermaard is om zijn impressionistische kunst, bevestigde via Twitter dat het gesloten blijft.

Staken tot maandag

In de marge van de algemene staking, wordt ook bij het Parijse openbaar vervoer het werk neergelegd. De meerderheid van het personeel heeft beslist om de staking nog tot maandag te laten duren. 'Bijna het hele netwerk ligt plat. Als de regering niet luistert naar onze grieven, dan zal dit ook de volgende dagen zo zijn', vertelt Thierry Babec van de vakbond Unsa.

Op de website van de RATP valt te lezen dat tien metrolijnen in Parijs donderdag gesloten zijn. Op de voorstadslijnen (RER) rijdt enkel tijdens de piekuren één trein op twee of drie. Bij het busverkeer rijdt ongeveer één op drie.

De algemene staking tegen de geplande pensioenhervorming van president Emmanuel Macron heeft donderdag in heel Frankrijk 806.000 manifestanten op de been gebracht. Dat deelde het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken mee. De vakbond CGT telde er bijna dubbel zoveel: 'meer dan 1,5 miljoen betogers', gaf het donderdagavond aan. Het verschil tussen beide tellingen was nog veel groter in Parijs: 65.000 volgens Binnenlandse Zaken, 250.000 volgens de vakbond. De CGT noemde de stakingsdag alvast 'een geslaagde eerste etappe van de sociale mobilisering'. Er waren luidens de bond meer dan 250 betogingen in het hele land. 'Vastberaden'De Franse president Emmanuel Macron is ondanks de algemene staking in zijn land "kalm en vastbesloten" om door te gaan met zijn hervorming van de pensioenen waarvan premier Edouard Philippe volgende week de 'algemene architectuur' zal bekendmaken. Dat maakte het Elysée donderdag bekend."Het staatshoofd is kalm en vastberaden deze hervorming door te voeren, luisterend en consulterend", luidt het. 'Hij verwacht ook eerbied voor de openbare orde en het ongenoegen dat de Fransen ondergaan.'Volgens het communiqué zal Hoog Commissaris Jean-Paul Delevoye begin volgende week de consultaties met de sociale partners afronden en daarvan een synthese maken. Premier Philippe maakt dan midden volgende week de 'algemene architectuur' van de hervorming publiek.Nooit gezienAls gevolg van de algemene staking liggen donderdag zeven van de acht raffinaderijen in Frankrijk plat, liet de vakbond CGT Chémie weten. 'Nooit gezien', luidt het.Volgens de vakbond heeft geen enkel product die zeven raffinaderijen verlaten, waaronder vijf van Total. Twaalf van de 200 brandstofopslagplaatsen in Frankrijk waren op de middag geblokkeerd, zegt Total. Volgens het ministerie van Onderwijs staakt 51,15 procent van het personeel in het basisonderwijs en 42,32 procent in het middelbaar onderwijs. De vakbonden gewagen respectievelijk van 70 en 75 procent.Ook de Franse toeristische trekpleisters worden getroffen door de staking. Dé toeristische attractie van Parijs, de Eiffeltoren, blijft dicht donderdag. De exploitant deelt donderdag mee dat hij niet voldoende personeel heeft om open te gaan. Het Musée d'Orsay, het museum dat vermaard is om zijn impressionistische kunst, bevestigde via Twitter dat het gesloten blijft. Staken tot maandagIn de marge van de algemene staking, wordt ook bij het Parijse openbaar vervoer het werk neergelegd. De meerderheid van het personeel heeft beslist om de staking nog tot maandag te laten duren. 'Bijna het hele netwerk ligt plat. Als de regering niet luistert naar onze grieven, dan zal dit ook de volgende dagen zo zijn', vertelt Thierry Babec van de vakbond Unsa. Op de website van de RATP valt te lezen dat tien metrolijnen in Parijs donderdag gesloten zijn. Op de voorstadslijnen (RER) rijdt enkel tijdens de piekuren één trein op twee of drie. Bij het busverkeer rijdt ongeveer één op drie.