Alexis Tsipras: ‘Griekse bailout is mislukt’

© reuters

Volgens de nieuwe Griekse premier Tsipras is het steunprogramma van de trojka voor Griekenland mislukt. Tsipras hoopt nieuwe afspraken te kunnen maken met de internationale schuldeisers.

Het Europese hulpprogramma voor Griekenland is mislukt, en de Griekse regering kan dat programma niet verlengen, want een ‘verlenging van een vergissing’ is ongeoorloofd. Dat heeft de nieuwe Griekse premier, Alexis Tsipras van het linkse Syriza, zondagavond voor de Voule, het Grieks parlement, gezegd.

Tsipras beloofde onder meer de openbare zender ERT opnieuw op te richten en het minimumloon tegen 2016 op te krikken tot 750 euro. De nieuwe regering zal zich aan haar verkiezingsbeloften houden, beloofde Tsipras, die voorts hoopte met de EU-partners tot een vergelijk over een herschikking van de Griekse schuld te kunnen komen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Overbruggingskrediet

Griekenland wil zich via een overbruggingskrediet verzekeren van voldoende financiering om zich tot en met juni te kunnen handhaven. Tegen die tijd hoopt premier Alexis Tsipras nieuwe afspraken te hebben gemaakt met zijn internationale schuldeisers.

Tsipras benadrukte in zijn toespraak dat zijn campagnebelofte om een betere deal te sluiten voor de Grieken ‘onherroepelijk’ is.

Geen verdere bezuinigingen

De tijd dringt, want eind februari loopt het Europese steunprogramma voor Griekenland af. Tsipras weigert evenwel de vastgelegde akkoorden met de schuldeisers van Griekenland te verlengen, omdat zijn regering dan alsnog verder moet bezuinigen. Volgens de nieuwe premier staat het water de Gruiekse bevolking nu al aan de lippen en zijn verdere bezuinigingen niet aan de orde.

Tsipras wacht een moeilijke opdracht, want andere leiders in de eurozone – onder wie de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem – hebben herhaaldelijk laten verstaan weinig te voelen voor tijdelijke oplossingen. Een overbruggingskrediet voor Griekenland is er alvast één van. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content