In Griekenland heeft voorman Alexis Tsipras van de linkse partij Syriza maandag de eed afgelegd als premier van zijn land nadat zijn partij zondag een klinkende overwinning bij parlementsverkiezingen had behaald.

Tijdens de ceremonie beloofde de nieuwe premier te zullen waken over de belangen van het Griekse volk.

Slechts een dag na de parlementsverkiezingen in Griekenland heeft het land al een regering. De extreemlinkse partij Syriza, de grote overwinnaar van de Griekse verkiezingen, bevestigde de vorming van een coalitie met de rechts-populistische Onafhankelijke Grieken (Anexartitoi Ellines, ANEL) - een afscheiding van Nieuwe Democratie, de partij van de voormalige premier Antonis Samaras.

Beklonken op een uur

De twee partijen zaten slechts een uur rond de tafel. 'Wij geven ons vertrouwen aan de nieuwe eerste minister Alexis Tsipras', bevestigt ANEL-voorzitter Panos Kammenos na een gesprek op het hoofdkwartier van Syriza.

Tsipras trok maandagnamiddag naar president Karolos Papoulias waar hij om 15.00 uur Belgische tijd officieel benoemd werd tot eerste minister.

Volgens waarnemers zouden er ook al afspraken gemaakt zijn over de verdeling van ministerposten.

Links versus Rechts

De coalitie is niet voor de hand liggend aangezien Syriza een uiterst linkse partij is en de Onafhankelijke Grieken zich erg rechts op het politieke spectrum bevinden. Maar de rechts-nationalistische partij is als enige partij (los van de neonazi's van Gouden Dageraad, die hoe dan ook geen optie waren voor Syriza) naast Syriza ook gekant tegen het Europese besparingsbeleid.

ANEL is erg nationalistisch en staat erg negatief tegenover de komst van migranten naar Griekenland. Syriza daarentegen staat toleranter tegenover de komst van nieuwkomers. Ook wat religie betreft staan beide partijen lijnrecht tegenover elkaar. De Onafhankelijke Grieken zijn voorstander van een sterke band tussen de regering en de orthodoxe kerk. Syriza daarentegen is tegen deze tussenkomst.

Afscheuring Nieuwe Democraten

De Onafhankelijke Grieken haalde 4.75 procent of 13 zetels. Syriza behaalde 149 zetels en heeft in theorie dus maar 2 zetels nodig om een absolute meerderheid te behalen (151 van 300 zetels).

Onafhankelijke Grieken vindt dat Griekenland 'bezet' wordt door geldschieters. 'Het wordt tijd dat Griekenland bevrijd wordt', klonk het tijdens de campagne.