Aleppo: rebellen laten evacuatie toe uit regeringsgebied

Aleppo © REUTERS

De toestemming om zieke en gewonde mensen te laten evacueren uit regeringsgezinde plaatsen, kan de deur opzetten naar het hernemen van de evacuaties.

Syrische rebellen hebben ermee ingestemd de evacuatie toe te laten van zieke en gewonde mensen uit twee sjiitisch regeringsgezinde plaatsen die zij belegeren, zo verluidde vrijdag uit oppositiebronnen die op anonimiteit stonden. Dit zou de deur kunnen opzetten voor het hernemen van de evacuaties uit het oosten van Aleppo. Die operatie was sinds vrijdagmiddag gestopt, nadat die daarvoor al moeizaam was verlopen.

Het gaat om de plaatsen Foua en Kefraya in de noordwestelijke provincie Idlib. Aangehaald door de Britse commerciële zender ITV zei een Syrische functionaris dat de ontzetting uit Aleppo onmidddellijk zal hernemen indien de evacuatie uit Foua en Kefraya doorgaat.

De Syrische staatstelevisie aanhalend meldde de Britse openbare omroep BBC dat bussen op weg zijn naar die twee steden. Maar ITV meldde ook dat de evacuatie uit Aleppo werd opgeschort nadat burgers die aanhangers zijn van president Bashar al-Assad het aan de stok kregen met burgers die bij de rebellen aanleunen. De herrie begon toen beide groepen toestemming kregen tegelijk te vertrekken. Volgens de generale staf van het Russische leger hebben tijdens de ‘bevrijding’ van Oost-Aleppo meer dan 3.400 ‘militanten van de gematigde oppositie’ de wapens neergelegd. Meer dan 7.000 burgers keerden terug naar hun huis in Oost-Aleppo.

Partner Content